Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Rosenberg (M) svarar på hur dubbdäcksförbudet kommer genomföras. Foto: Moa Bergman

Beslut om dubbdäcksförbud – för att undvika böter i miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Södertälje har fattat beslut om införande av dubbdäcksförbud som börjar gälla första oktober 2025. Bakgrunden till beslutet ligger i en risk för miljonböter och stoppandet av detaljplaner – om inte utsläppen minskar.

Det finns för mycket av de hälsofarliga partiklarna PM10 runt Mälarbron i centrala Södertälje. Om luftkvalitén inte förbättras, i enlighet med EU:s direktiv om hur höga halter av PM10 som får finnas, hotar EU med böter i miljonklassen.

– Man vet att ungefär 80 procent av PM10-halterna kommer via slitage från dubbdäck, säger Alexander Rosenberg (M), ordförande i tekniska nämnden.

Beslut om förbud trots stark kritik

Beslutet kommer drabba pendlare som bor på landsbygden och är i behov av dubbdäck för en säker körning under vintern. En annan kritik är att det kan vara potentiellt negativt för stadskärnan ifall det minskar besöksflödet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.