Foto: SVT/TT

Nya käppar i hjulen för bilmålvakter

Publicerad

Jakten på bilmålvakterna i bland annat Södertälje fortsätter.

På onsdagen väntas riksdagen rösta igenom nya förslag för att kunna sätta käppar i hjulen för de kriminella nätverken.

Bilmålvakter har under de senaste åren nyttjats på bred front. Inte minst här i Södertälje och SVT har tidigare rapporterat om kommunens försök att få ett slut på deras framfart.

Nu är frågan aktuell på riksnivå.

– Ytterst handlar det om att vi måste komma åt de kriminella gängen. Det här är tunga kriminella personer som främst har drabbat Göteborg och Malmö men även i Södertälje, säger Roger Haddad (L) som är rättspolitisk talesperson.

– Och det är personer som har oerhört stora skulder till staten.   

Väntas klubba igenom

I juli 2014 genomfördes en lagändring för att göra det lättare att komma åt bilmålvakterna. Nu verkar ytterligare lagändringar vara på ingång.

På onsdagen väntas riksdagen klubba igenom flera nya förslag på området.

– Nu har vi haft en lag i snart tre år, men tyvärr har inte det här problemet försvunnit. Lagen har träffat vissa men inte de här riktigt kriminella som vi vill komma åt.

– Därför måste man underlätta ytterligare för kommunen, polisen och kronofogden.

Förslagen

I betänkandet som riksdagen under onsdagen ska ta ställning till lägger Liberalerna, med cilivutskottet bakom sig, fram förslag om att bilar ska kunna beslagtas även om de står korrekt parkerade.

Och att en person som har skulder inte får registrera sig som ägare till nya bilar. Samtidigt är det ganska nyligen som man genomförde en lagändring.

Frågan är varför man ska lyckas bättre den här gången.

– Alliansen genomförde den här lagstiftningen 2014, och den har fått viss effekt, men inte full effekt. Och det är så vi gör i politiken: vi prövar oss fram, upptäcker nya problem och försöker täppa till dem.

På parkeringsenheten i Södertälje kommun välkomnar man att lagstiftningen kring bilmålvakter kan komma att skärpas ytterligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.