Tony Meshko är ny ordförande i Assyriska riksförbundet. Foto: SVT

Blåsigt kring assyrisk ledning

Uppdaterad
Publicerad

Det blåser kring det Assyriska riksförbundets ledning. Flera medlemmar och föreningar lämnade årsmötet, och har nu lämnat in en protest.

Under det årliga riksombudsmötet som hölls i Norrköping den 26 mars var det flera medlemmar som valde att lämna mötet i protest.

Sammanlagt tio föreningar, tre intresseföreningar och ett distrikt vill nu ogiltigförklara årsmötet. I spetsen för de missnöjda föreningarna är Assyriska kulturföreningen i Botkyrka.

– Som assyrier och ordförande i en medlemsorganisation inom Assyriska riksförbundet skäms jag över ledningens odemokratiska handlande, säger Taghlet Lahdo, ordförande för Assyriska kulturföreningen i Botkyrka, i ett pressmeddelande.

Många anklagelser

Anklagelserna är många. I en trettonsidig protestskrivelse skriver man bland annat att riksförbundets styrelse ägnar sig åt oegentligheter och grava stadgebrott.

Man menar att förbundet vill förflytta ”makten från medlemsföreningarna till förbundsstyrelsen”. Att man har utpressat och svartmålat medlemmar och stoppat medlemmar från att medverka på årsmötet.

Detta för att, enligt skrivelsen, kunna bli av med missnöjda röster och driva igenom sina egna viljor.

– Ingen ska uteslutas från att kunna arbeta för den assyriska rörelsen på grund av en svag förbundsledning som inte tål kritik, säger Taghlet Lahdo.

Ny ordförande

Under årsmötet valdes Tony Meshko från Eskilstuna till ny ordförande för riksförbundet. Han insisterar på att alla ombud var välkomna till mötet.

– Vi har skickat mejl till alla föreningar som är kopplade till riksförbundet, och som är berättigade, säger Tony Meshko till SVT.

– Vi har gjort allting korrekt, och följt våra stadgar.

”Står inför generationsskifte”

Den nye ordföranden menar att stora delar av tvisten har naturliga förklaringar som att förbundet befinner sig i förändring.

– Vi står inför ett generationsskifte idag. Den gamla skolan och den nya skolan. Och det som har dykt upp nu är snarare strukturella problem.

Stoppade ni folk från att komma in på årsmötet?

– Alla ombud var på plats. De som har rätt att vara där fanns med.

Ser det positivt

Trots att Tony Meshko tar över ett stormigt skepp ser han bråket som ett kvitto på att förbundet har högt i tak.

– Jag tycker att det är olyckligt, men samtidigt ser jag det som positivt att det finns ett så stort intresse runt riksförbundet och vi kommer att lösa detta.

Föreningarna som nu befinner sig i opposition mot förbundet kräver nu ett nytt årsmöte.

Blir det ett nytt årsmöte?

– Om de uppfyller kraven för att kalla till årsmöte så gör vi det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.