Södertäljebon Rana Allo ser fram emot att få börja jobba som doula på Södertälje sjukhus. Hon vet att det kan vara tufft att föda i ett nytt land. Foto: TT/SVT

Blivande doulan Rana: ”Jag vill vara en bro mellan kvinnan och barnmorskan”

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringen av de nya kulturtolksdoulorna i Södertälje har varit lite speciell. – Vi tittar inte på antal år i skolan utan på viljan att stötta andra kvinnor, säger verksamhetsledaren Ulrika Askelöf.

Flera av de doulor som snart assisterar sina första gravida kvinnor i Södertälje har egna erfarenheter av att föda i ett nytt land. Rana Allo som kommer från Irak har fött två barn i Sverige.

– När jag kom hit kände jag mig helt ensam, säger Rana Allo. Så därför vill jag stödja de här kvinnorna.

Personligt engagemang viktigast

I rekryteringen av kulturtolksdoulorna har man tittat på demografin i Södertälje och vilka språkbehov som finns. Bland de doulor som börjar jobba på Södertälje sjukhus nu i mitten av april finns kunskaper i tolv olika språk.

Men det allra viktigaste i rekryteringsprocessen är nivån av engagemang.

– Vi tittar inte på antal år i skolan utan på viljan att stötta andra kvinnor, säger verksamhetsledaren Ulrika Askelöf.

”Vet hur rädd man kan vara”

Förutom att hjälpa den gravida kvinnan med såväl översättningar som avslappningsövningar ska kulturtolksdoulan kunna förklara hur den svenska sjukvården fungerar.

– Det kan vara stor skillnad mot till exempel mitt hemland Irak. Här i Sverige är det bättre service och man försöker skapa lugn och ro, säger Rana Allo.

Under den avslutande delen av utbildningen får de blivande doulorna lära sig metoder för att få gravida att slappna av. Foto: SVT

Nu ser Rana Allo fram emot att få ge sig ut och jobba på riktigt.

– Jag vet hur rädd man kan vara när man ska föda, säger hon. Jag vill vara en bro mellan kvinnan och barnmorskan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer