”Vi ligger illa till i landet”, sa Boel Godner (S) på fredagens pressträff. I videon berättar hon om åtgärderna framöver. Foto: Maja Flygt/SVT

Boel Godner (S) om vaccineringen: ”Södertälje kan bättre än så här”

Uppdaterad
Publicerad

Den låga vaccinationsgraden i Södertälje stod i fokus när kommunen höll pressträff under fredagen. Politikerna uppmanar till att fler vaccinerar sig och samtidigt presenterades planer på att erbjuda vaccinet i en av gymnasieskolorna.

Som SVT tidigare har rapporterat har Södertälje och Botkyrka lägst vaccinationsgrad i hela landet. Endast 64 procent har tagit den första dosen.

– Vi kan mycket bättre än så här, säger Godner.

Coronaviruset i Södertälje

Vaccination på gymnasieskola

En åtgärd som nu presenteras är att erbjuda vaccinet på gymnasieskolor med hjälp av vaccinationsbussar, både i Södertälje och Upplands-Bro. Tanken är att tydligare rikta sig mot 16-17-åringar.

Just nu pågår planeringsarbete tillsammans med regionen för att bestämma vilken gymnasieskola som är mest lämplig.

– Man kan ju söka sig till nästan vilken gymnasieskola som helst men vi behöver välja en där vi når så många Södertäljebor som möjligt, för det är här behovet finns, säger Anna Flink, säkerhetschef i Södertälje kommun.

Nästa vecka väntas det komma beslut om vilken skola det blir i Södertälje.

Hör Boel Godners (S) uppmaning på pressträffen i videon ovan: ”Ligger illa till”.

Vaccinationsbuss till gymnasieskolor

Från och med måndag den 30 augusti kommer gymnasieskolor i områden med lägre vaccinationstäckning få besök av vaccinationsbussar. Bussarna kommer att finnas vid utvalda gymnasieskolor i Upplands-Bro och Södertälje.

Ungdomar födda 2005 och senare men som inte har fyllt 18 år erbjuds vaccination i skolan via den mobila enheten.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet