Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur boende i Saltskog med viss förvåning får höra att polisen tycker att området är ”utsatt”. Foto: SVT

Boende delar inte polisens bild om Saltskog – ”Jag undrar om de varit här och kollat”

Publicerad

Polisen släppte idag sin nya lista över Sveriges utsatta områden. Stadsdelen Saltskog i Södertälje är ny på listan. En bild som lokalborna inte alltid delar.

– Barnen leker ute här. Hade det varit utsatt hade man inte vågat släppa ut dem själva, säger Ramona Sjögren.

Totalt är det fyra områden i Södertälje som är med på en lång lista över 59 platser i landet. Saltskog är ett av de nya områdena som anses som ”utsatta”.

Saga Koskinen har inte känt sig otrygg i sitt område tidigare, men när hon får höra polisens bedömning får hon en annan känsla.

– Jag går inte gärna ut på kvällarna nu när jag får reda på det här. Jag har inte hört det här tidigare, säger hon.

Att betraktas som ”utsatt” betyder att området står inför utmaningar som kräver polisiära åtgärder och samarbete inom samhällets olika instanser. Även Hovsjö, Fornhöjden och Ronna/Linda/Geneta är med på listan.

Hovsjö har hamnat under den allvarligaste kategorin. Från ”riskområde” till ”särskilt utsatt område”.

Polisens DEFINITION AV UTSATTA OMRÅDEN

Polisen delar in de utsatta områden i tre kategorier:

1. Utsatt område: Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Den mildaste av kategorierna.

2. Riskområde: Ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte når upp till kriterierna för ett särskilt utsatt område. Läget är dock så allvarligt att det finns en överhängande risk att området blir särskilt utsatt om inte lämpliga åtgärder sätts in.

3. Särskilt utsatt område: Ett geografiskt avgränsat område som kännetecknas av en allmän ovilja att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiskt hot och våld mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag. Den allvarligaste av kategorier.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.