Ledaren för Södertäljenätverket som kallas ”gängledaren” har meddelat att han är irriterad över att Ann Törnkvists bok ska ges ut. Här en bild från rättegången. Foto: Illustration: Lotta Jarlsdotter

Bok om Södertäljenätverket drogs tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

En bok om Södertäljenätverket gavs inte ut efter påtryckningar från den livstidsdömde gängledaren. ”Skandalöst”, säger författaren Ann Törnkvist till radioprogrammet Medierna.

Boken om Södertäljenätverket med titeln ”Följ fucking order” skulle ha givits ut i mars i år. Förlaget Brombergs hade redan börjat arbeta med försäljningen av boken när läget förändrades och boken drogs tillbaka.

– Skandalöst, säger författaren till boken Ann Törnkvist till programmet Medierna i P1.

Södertäljenätverket

Bakgrunden var att Ann Törnkvist fått uppgifter om att nätverkets ledare misstyckte till bokpubliceringen och i sin tur meddelat det till förlaget.

– Vi avstod från utgivning på grund av säkerhetsfrågan, säger förlagschefen Dorotea Bromberg i radioprogrammet.

Vill inte ge vika

Men Ann Törnkvist tycker det är en viktig princip att inte vika sig för påtryckningar från kriminella.

– Är det så i dagens Sverige att maffian bestämmer vad som publiceras i Sverige?, säger hon.

Medierna har också pratat med Elisabeth Åsbrink, ordförande för Svenska PEN.

– Rent juridiskt har inte förlaget gjort något fel, sägen hon. Men moraliskt när bokförlag låter bli att ge ut material för att man är rädd för att utsättas för konsekvenser – då är vi illa ute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljenätverket

Mer i ämnet