Under tisdagen genomförde Ekobrottsmyndigheten ett större tillslag i Södertälje och kringliggande orter. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stort tillslag mot organiserad brottslighet – sex personer gripna i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt greps sex personer under tisdagen i Södertälje misstänkta för grov näringspenningtvätt för mångmiljonbelopp. Samtliga ska ha kopplingar till bolag inom bland annat fastighetsbranschen, skriver Ekobrottsmyndigheten på sin hemsida.

Det var fem män och en kvinna, alla i 40-års åldern, som greps på tisdagen. Tillslaget genomfördes på ett flertal platser i Södertälje och närliggande kommuner och gjordes gemensamt mellan Ekobrottsmyndigheten och polisen.

– Det handlar först och främst om penningstransaktioner på bankkonton och andra konton som vi tittat på som har gjort att misstankar har uppstått, säger Fredrik Sandberg, åklagare och förundersökningsledare.

Brotten ska ha pågått mellan 2019 och 2021.

Över 100 miljoner kronor har tvättats

Enligt uppgifter till Aftonbladet handlar det bland annat om misstankar mot en mäklare och en banktjänsteman på en av Sveriges största banker. De ska ha samarbetat med Södertäljenätverket för att bland annat få igenom fastighetsaffärer och bevilja ogiltiga lån, skriver tidningen. Åklagaren vill inte kommentera de uppgifterna.

– När jag snabbt räknar ihop de preliminära beloppen som har tvättats överstiger det 100 miljoner kronor, säger Fredrik Sandberg.

Video: Hör polisen om hur banktjänstemän möjliggör lån

Södertäljepolisen har tidigare berättat för SVT Nyheter Södertälje om att de in samband med satsningen Tore 3 riktar in sig mer på den ekonomiska brottsligheten.

Här berättar Daniel Löfgren, polis i Södertälje, om hur utpressningarna ökat och om banktjänstemän som möjliggör lån. (Publicerat den 14 maj 2020)

Omfattande insats

Ett 50-tal tjänstemän från de inblandade myndigheterna har varit involverade i insatsen på tisdagen.

Just nu råder förundersökningssekretess och därför vill myndigheterna inte lämna ut mer information i ärendet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljenätverket

Mer i ämnet