Rättegång om brandattack mot socialtjänsten

Uppdaterad
Publicerad

I dag startar rättegången mot de elva personer som står åtalade misstänkta för brandattacker mot socialkontor i Botkyrka.

Idag inleddes rättegång mot elva personer misstänka för flera anlagda bränder mot socialtjänsten i Botkyrka. De åtalade ska bland annat ha hotat personalen, hällt brännbar vätska över tjänstebilen, punkterat däcken och anlagt flera bränder mot socialkontoret. 

Det hela började förra sommaren då socialtjänsten beslutade om att omhänderta ett barn. Något som enligt åklagaren upprör familjen och deras bekanta så pass mycket att de i hämnd genomförde brandattacker mot flera socialkontoret i Botkyrka.

Attacker mot socialtjänsten

– Det är mycket allvarliga brott som den här förhandligen handlar om och det kommer naturligtvis få betydelse för påföljderna, säger kammaråklagaren Jonas Lövström.

Förutom brandattacker, misstänks de totalt elva personerna som enligt åtalet deltagit i varierande grad, även för hot mot tjänsteman. En av socialsekreterarna fick hotbrev i bostaden och brännbar vätska på bilen. Totalt ska de åtalade ha orskat skador för närmare 2,8 miljoner kronor.

Flyttar förhandlingarna

Förhandlingarna har flyttats till säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

– Det är ett beslut som tingsrätten tagit efter inrådan från mig och polisen, berättar kammaråklagaren Jonas Lövström.

Finns det en hotbild?

– Det är gärningarnas karaktär som legat till grund för beslutet, säger han.

Videobevisning

I en Youtubevideo från i somras syns när flera av de åtalade demonstrerar mot utanför ett socialkontor. Och enligt kammaråklagaren utgör videon en del av bevisningen.

– Vi har olika typ av bevisnig,vi har deras mobilpositioner som deras mobiltelefoner haft vid olika tillfällen, och vi har även telefonavlyssning. Min bedömning är att bevisläget är gott, jag utgår att det blir fällande domar. Vad jag kommer yrka på för straff vill jag inte uttala mig om innan, men så här allvarliga gärningar bör få kännbara straff, säger kammaråklagaren Jonas Lövström.

– Det bevismaterialet som åklagren lagt fram är inte tillräcklig anser vi, säger Mari Schauber som är advokat åt en av de åtalade. Jag förväntar mig att min klient kommer gå fri, han är inte skyldig till brotten.

Förhandlingarna kommer att pågå fram till februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot socialtjänsten

Mer i ämnet