Efter bränder och hot mot socialtjänsten – nu skärps domen

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren anlades ett flertal bränder vid socialtjänstens lokaler i Botkyrka. I våras dömdes tre personer i tingsrätten för att i olika grad varit inblandade. Hovrätten dömde idag ytterligare tre personer.

Tingsrätten dömde två män, en i 20-årsåldern och en 45-åring, till 1,5 års fängelse. En kvinna dömdes också till skyddstillsyn för inblandning i två av bränderna.

Idag kom så domen från Svea Hovrätt. Av de totalt elva personerna som stod åtalade dömdes sex personer för att i olika grad varit inblandade i dåden.

Attacker mot socialtjänsten

Sekreterares bostad attackerad

Det var sommaren 2015 som socialtjänsten i Botkyrka utsattes för en rad attentat. Tre olika kontor utsattes för bränder, vilket tvingade verksamheterna att hålla stängt under perioder. Personalen ska också ha utsatts för hot, bland annat har en socialsekreterares bostad på Värmdö satts i brand.

I samband med attackerna sattes anonyma lappar upp på brandplatserna. På lapparna fanns kritiska budskap mot Socialtjänsten. På en av lapparna stod det ”Sluta omhänderta barn på ett felaktigt sätt”.

Youtubefilm bevismaterial

I tingsrätten menade åklagarsidan att bakgrunden till attackerna var ett tvångsomhändertagande av ett barn i åttaårsåldern. Orsaken till att barnet omhändertogs var bland annat att man misstänkte fysisk bestraffning och att föräldrarna inte ansågs ha tillräcklig insikt i pojkens behov.

En del i bevisningen var då en youtubefillm som visar när ett femtontal personer protesterar mot omhändertagandet utanför ett socialkontor förra sommaren. I samma film visar en av de då åtalade personerna hur man gemonfört attentat mot kontoren.

Personalen satt i skräck

Attackerna mot socialtjänsten tog hårt på personalen. En anställd blev fasthållen vid ett av attentaten och en annan fick hotbrev skickat till sin bostad. Två kommunanställda lämnade sina jobb då de upplevde situationen som hotfull och den socialsekreterare vars bostad blev attackerad tvingades sälja sin villa och lever idag under skyddad identitet.

Läs mer: Attentatet som satte socialtjänsten i skräck

– Vi hade under en period väktarbevakning dygnet runt på tolv olika hemadresser hos våra medarbetare, sa socialchefen Marie Lundqvist till SVT Nyheter Stockholm tidigare i våras.

Skärpta och nya domar

Hovrätten skärper påföljderna för de tre personerna som dömdes i tinsrätten. De två männen får fängelsestraff i ett år och åtta månader, respektive ett år och tio månader och den dömda kvinnan döms nu till att även utföra samhällstjänst.

Dessutom döms alltså ytterligare tre personer, detta för medhjälp till grov skadegörelse och hot mot tjänsteman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot socialtjänsten

Mer i ämnet