Foto: SVT

Socialtjänsten i Botkyrka missade anmälan om misshandlade barn

Uppdaterad
Publicerad

En anmälan om att barn misshandlades låg oupptäckt i en vecka hos socialtjänsten i Botkyrka och våldet kunde fortsätta. Socialchefen utesluter inte att missen kan ha haft samband med de brandattentat som riktats mot socialtjänsten.

Socialtjänsten i Botkyrka fick in en orosanmälan om att barn blev utsatta för allvarligt våld, men anmälan blev liggande i en sjukskriven handläggares postfack tills den personen kom tillbaka en vecka senare.

Misshandeln fortsatte

Socialtjänsten Lex Sarah-anmälde sig själva och nu pågår en utredning om vad som har brustit. Klart är i alla fall att misshandeln fortsatte med anmälan låg oupptäckt hos socialtjänsten.

Attacker mot socialtjänsten

– Det har framkommit att ett av barnen blivit utsatt ytterligare en gång. Det är helt oacceptabelt att ett barn har varit utsatt för våld under tiden en anmälan har legat hos oss, säger socialchefen Marie Lundqvist.

Socialtjänsten utsatt för attentat

Socialtjänsten i Botkyrka var under förra sommaren utsatta för hot och brandattentat till följd av omhändertagandet av ett barn. Enligt socialchefen har situationen för personalen varit ansträngd sedan dess, med personal som mått dåligt och slutat.

Den missade anmälan kom in just till den drabbade enheten och Marie Lundqvist utesluter inte att den oroliga arbetssituationen kan ha spelat in.

– Efter de här brandattentaten har personal mått dåligt och slutat. De handledare som är kvar har haft en stor arbetsmängd, det skulle kunna vara en förklaring, säger Marie Lundqvist, socialchef i Botkyrka kommun.

Vad gör ni nu?

– Vi har gått ut med extra information om vikten av att följa de riktlinjer och rutiner som vi har, att det alltid ska göras en skyddsbedömning när det kommer in orosanmälan, och att den bedömningen ska göras omedelbart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot socialtjänsten

Mer i ämnet