Tre socialkontor i Botkyrka utsattes för brandattentat.

Attentatet som satte socialtjänsten i skräck

Uppdaterad
Publicerad

Den stora rättegången om brandattentaten mot flera socialtjänstkontor i Botkyrka förra sommaren avslutades idag. Nu berättar personalen vilken rädsla de levt under efter mordbränderna och hot mot socialsekreterare i deras hem.

Ett tvångsomhändertaget barn i åttaårsåldern var enligt åklagaren anledningen till de fem brandattackerna förra sommaren; tre mot socialkontoret i Tullinge, ett mot socialkontoret i Tumba och ett mot Hallundakontoret. Idag avslutades rättegången mot de elva personer som åtalats för mordbrand, grov skadegörelse och hot mot tjänsteman.

En betydande del i bevisningen är den youtubefilm som visar när ett femtontal personer protesterar mot omhändertagandet utanför ett socialkontor förra sommaren. I samma film visar en av de nu åtalade personerna hur man genomfört attentat mot kontoren.

Attacker mot socialtjänsten

En av socialsekreterarna har blivit fasthållen och en annan fick hotbrev direkt till bostaden och brännbar vätska uthälld på bilen, händelser som skapat stor rädsla hos personalen på socialtjänsten.

”En otroligt svår tid”

– Det känns bra att vi börjar närma oss ett slut på den här tiden. Det har varit en otroligt svår tid, komplicerat. Vi var under en lång tid attackerade, från någon. Vi visste inte av vem, vi visste inte varför eller hur länge. Det här är något som påverkar hela organisationen väldigt mycket, väldigt länge, säger Marie Lundqvist, socialchef i Botkyrka.

Orsaken till att barnet, som är handikappat, omhändertogs var bland annat att man misstänkte fysisk bestraffning och att föräldrarna inte ansågs ha tillräcklig insikt i pojkens behov. Föräldrarna fick drygt 700.000 kr om året i assistansersättning vilket togs bort när barnet tvångsomhändertogs.

– Det är svårt att säga vilket genomslag det fått för familjens bedömning av situationen, men att det har fått betydelse för gärningsmännens agerande, det är tydligt, säger Jonas Lövström, kammaråklagare.

Väktarbevakning dygnet runt

Kommunen fick satsa på ett enormt säkerhetsskydd till anställda vilket medförde kostnader på knappt 4,5 miljoner kronor för bland annat bevakning, personskydd och krisstödshantering.

– Vi hade under en period väktarbevakning dygnet runt på tolv olika hemadresser hos våra medarbetare, säger Marie Lundqvist.

Två socialsekreterare har slutat efter händerlserna i somras, bland annat pga att de inte tycker att kommunen inte ställt upp tillräckligt för dom.

– Det är 100 medarbetare som varit direkt berörda av de här attentaten och vi har försökt tillmötesgå alla medarbetares behov under den här tiden, och det har sett väldigt olika ut hur stora behoven har varit. Sedan har vi nu, med facit i hand, visar det sig att vi har medarbetare som upplever att de inte har fått det stöd de har behövt, och det är jag jätteledsen över, säger Marie Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacker mot socialtjänsten

Mer i ämnet