Räddningstjänsten fortsätter arbetet under fredagen. Foto: Fredrik Persson/TT

Branden i Nykvarn under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Branden som startade i en flishög och spred sig till ett skogsområde i Nykvarn rasar fortfarande men ska nu vara under kontroll. Vid 10-tiden på fredagen meddelade räddningsledaren att faran nu är över och att de restriktioner som funnits nu har hävts.

Det var på torsdagseftermiddagen som en glödbrand i en flishög på avfallsanläggningen Söderenergi i Nykvarn spred sig till ett skogsområde. Den kraftiga rökutvecklingen stoppade till en början regionaltågslinjen Stockholm C–Eskilstuna–Arboga–Örebro. Men vid niotiden på kvällen meddelande Trafikverket att tågen åter börjat trafikera sträckan, men med förseningar.

”Vädret på vår sida”

Vid 05.30-tiden på fredagen uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll. Räddningstjänst och brandbilar kommer dock att vara kvar i området under större delen av fredagen.

– Det har varit fuktigt i natt, så vädret har varit på vår sida, säger Södertörns brandförsvars operatör.

Ryker fortfarande från flishögen

Brandhelikoptrarna som sattes in har nu lämnat platsen, och under fredagsmorgonen kontrolleras branden från marken. Tanken är att börja ösa isär flishögen för att komma åt att släcka.

– Flishögen är lång, och arbetet är inte helt avslutat. Det kommer sannolikt att brinna i veckor, säger Andreas Blomquist, operativ chef.

Under torsdagen låg vinden på så att röken från bränderna riskerade att blåsa in över samhället i Nykvarn och ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades. Tidigt under fredagsmorgonen låg varningen kvar men vid 10-tiden meddelade räddningsledaren att faran var över och att de restriktioner som funnits nu har hävts.

Brandrök tvingar gymnasieskola att stänga

Rökutvecklingen har även påverka Vackstanäsgymnasiet, som ligger mellan Södertälje och Nykvarn. Där väljer man att hålla stängt under fredagen.

– Vi både ser och känner av röken. Vi har sagt till våra internatelever att ta sig hem så snabbt de kan. Vi har även bett personal och elever att stanna hemma och få distansundervisning, sa Stefan Ruocco, rektor på skolan, under fredagsmorgonen.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer