Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Branden på Söderenergis flislaget i Nykvarn spred sig till ett skogsparti och stoppade tågtrafiken på torsdagen. Foto: Nada Razooq/SVT

Brand i flishög har spridits till skogen: ”Det är allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

En brand i en flishög på Söderenergis lager vid Mörby industriområde orsakade under torsdagen stopp i tågtrafiken mellan Södertälje syd och Nykvarn. Vid niotiden pågick släckningsarbetet fortfarande.
– Vi kommer vara kvar hela natten och säkert i flera dagar, säger insatschef Lennart Meijer vid Södertörns brandförsvar.

På torsdagen utvecklades en glödbrand i en flishög på Söderenergi i Nykvarn till en fullt utvecklad brand. I närheten ligger spårområdet och på grund av den kraftiga rökutvecklingen stoppades tågtrafiken som påverkade regionaltågslinjen Stockholm C-Eskilstuna-Arboga-Örebro. Vid niotiden på kvällen meddelande Trafikverket att tågen åter börjat köra, men med förseningar.

Helikoptrar vattenbombar

Branden spreds under eftermiddagen till skogen och enligt brandkåren brinner det på ett område som är 200 gånger 250 meter.

Under eftermiddagen satte man även in förstärkning från luften.

– Det är allvarligt och man har skickat helikopter för vattenbombning. Flishögen kommer brinna i flera dagar, säger Lennart Meijer.

Allmänheten uppmanas hålla sig inomhus

Det finns enligt räddningstjänsten ingen risk för att elden ska sprida sig till bostäder i närheten. Men allmänheten uppmanas av räddningstjänsten att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation. Vinden väntas dessutom vända under kvällen och föra röken mot Nykvarns samhälle.

Enligt räddningstjänsten är det ännu oklart vad som orsakat branden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer