En av de brister som Miljökontoret noterade var att bäst-före-datumet inte stämde överens mellan de stora paketen och de mindre förpackningarna som konsumenterna köper. Foto: Miljökontoret Södertälje kommun

Fel utgångsdatum och ingen varningstext – brister hos en av Södertäljes butiker

Publicerad

Under en livsmedelskontroll upptäcktes flera brister hos en butik i Södertälje, bland annat att produkter hade fel bäst-före-datum och saknade märkning samt varningstext om vissa färgämnen.

Miljökontoret i Södertälje gjorde den 26 juni en oanmäld inspektion hos en butik i Södertälje där det säljs bland annat kakor, nötter och godis. Inspektionen visade att butiken hade paketerat om nötter och chips från stora förpackningar till mindre förpackningar, och då stämde inte datumen överens. På de stora förpackningarna var utgångsdatumet någon gång under 2023, men på konsumentförpackningarna var datumet ändrat till 2024.

Saknade information

Utöver fel datum, saknade vissa ompackade livsmedel information om färgämnen. En del av de varor som hade uppgifter om färgämnen i etiketten saknades märkning och varningstext om ämnet i frågan. Ett exempel är azofärgämnen som ska ha varningstexten: ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”.

Under inspektionen upptäcktes också små förpackningar som saknade livsmedelsinformation så som ingredienser och hållbarhetsdatum. Enligt den ansvarige på plats ska personalen kunna ge muntlig information, men den ansvarige kunde inte ge information om de produkter som då kontrollerades.

Miljökontoret begär att bristerna ska åtgärdas senast idag, onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.