Mammans fortsatta oro fem år efter sönernas död

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av de dömda personerna i Södertäljenätverket har nu släppts ur fängelset. Något som väcker oro hos de mördade bröderna Moussas mamma, Nayla Moussa.

– Varje morgon tittar jag ut genom fönstret. Jag undrar om Eddie ska komma från ena hållet. Och Yaacoub från andra. Men de kommer inte.

Tårarna rinner oavbrutet nerför Nayla Moussas kinder. Sorgen är påtaglig hela tiden, varje minut och sekund, berättar hon.

– Det känns som om det hände nyss. Det är ingen skillnad mellan i går, i dag eller fem år sedan, säger Nayla Moussas. 

Mer än fem år sedan

Det har gått mer än fem år sedan morden på bröderna Eddie och Yaacoub Moussa.  Det var den 1 juli 2010 som familjens liv förändrades för alltid.

Nayla hade precis vart på Oasen, spelklubben i Ronna som den äldste sonen drev. Det var kväll och med sig hade hon hembakat bröd och grönsaker från odlingslotten.

– Yaacoub åt en. Och Eddie tog en grönsak i sin hand och tittade på den. Han sa: ”Vänner, vem av er har en mamma som ger er enbart ekologisk mat?”. Jag kommer aldrig att glömma de orden, säger hon.

”Såg hur blodet rann ut”

Vid midnatt blev hon väckt av att telefonen ringde. Det var grannen som sa att det hade varit bråk i lokalen så hon skyndade dit. Men väl där stoppades hon av polisen.

– Vi försökte ta oss in två gånger men blev stoppade. Jag såg hur Eddies... och Yaacoubs blod rann ut med gatuvattnet.

Fruktar för att möta de frisläppta

Morden var kulmen på en våldsspiral som satt skräck i Södertälje under en längre tid. Polisen kraftsamlade med personal från hela landet. Och totalt dömdes 17 personer i Södertäljetäljenätverket för en rad brott, däribland morden.

LÄS MER HÄR: Flera ur Södertäljenätverket ute – utreds för nya brott

Men i dag är nio av dem ute ur fängelset. Nayla fruktar för att möta dem.

– Jag kan inte se på dem. Så fort de dyker upp skyndar jag mig därifrån, säger hon och tystnar en stund innan hon fortsätter:

– Men om staten bestämt att släppa dem, vad kan jag då göra? Lagarna måste bli mycket hårdare. Inte för min skull. Mina söner är redan förlorade. Men det finns fler, säger hon.

Sönerna var kriminella

Bröderna deltog i kriminell verksamhet. Södertäljenätverkets ledare fick livstidsfängelse för bland annat anstiftan till morden. Han, som en gång i tiden var nära vän till familjen. Men när Eddie och Yaacoub Moussas bror blev ledare för supportergänget X-team i Södertälje, så var gängkriget ett faktum.

Och när familjen i somras ansökte om skadestånd fick de avslag. Brottsoffermyndigheten menade att även de mördade bröderna utsatt sig för fara genom att delta i kriminell verksamhet.

Uppgifter som även åklagaren pekat på. I domarna går bland annat att läsa att Eddie hade täta kontakter med X-team som ska ha hjälpt honom att driva tillbaks pengar som han lånat ut mot hög ränta.

– De ljuger. Den som var inblandad var Dany. Yaacoub eller Eddie var inte inblandade i det här.

Men polisen säger ju att de var inblandade. Vart har de fått det ifrån?

– De hittar på för att inte ge oss rätt.

Finner tröst på Assyriska FFs matcher

För att finna tröst i vardagen har Nayla fortsatt gå på Assyriska FFs hemmamatcher, liksom tiden då Eddie spelade.

På arenan kan hon känna sönernas närvaro.

Varför kommer du hit?

– För att känna Eddies och Yaacoubs närvaro. Jag kan känna deras lukt här. Jag brukar blicka ut mot planen. Jag letar efter Yaacoub där nere. Mina ögon söker efter dem hela tiden. Jag kan höra hur de brukade ropa: Eddie, Eddie, Eddie, säger Nayla Moussas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.