Brudpar serverade smuggelsprit på bröllopsfest – döms för olovlig försäljning

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan bröllopsfesten skulle dra igång så dök polisen upp och rensade lokalen i Hovsjö på hundra flaskor alkohol. Nu döms brudgummen för olovlig försäljning av alkohol, det rapporterar LT.

Det var vid en gemensam tillsyn av polisen, miljökontoret och räddningstjänsten i St Jakobkyrkans festlokal i maj förra året som inspektörerna noterade att alkoholen på bröllopsfesten inte var från Sverige.

– När festerna hålls på en festvåning som är vinstdrivande så ska alkoholen köpas på Systembolaget eller annan leverantör, det står i tillståndet, sa Jonas Packén, polis som är en av de ansvariga för kontrollerna av festvåningarna, till SVT då.

Provtagningar visade senare att alkoholen var utblandad med teknisk sprit.

Nu döms brudgummen för olovlig försäljning av alkohol och 1000 kronor i dagsböter, vilket Länstidningen var först att rapportera om.

Insats mot festvåningar

Tillslaget var det första av många mot bröllopsfester i Södertälje. Huvudsyftet var att få festvåningsägarna att ansöka om permanent serveringstillstånd, vilket skulle innebära att festvåningarna ansvarar för spritinköpen – istället för att det, som det var då, att var varje enskilt brudpar hade tillfälligt alkoholtillstånd.

Och enligt polisen har det skett en förbättring sedan kontrollerna av festvåningarna.

– Det har i stort sett bara varit systemsprit vad vi sett vid våra kontroller, säger Jonas Packalén till LT.

Av totalt elva festvåningar ska tre ha tillfälligt tillstånd medan sju väntas få inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.