”Vi borde haft bättre koll när det gäller en del av missarna, det är så onödigt att behöva göra om” säger Patrik Nilsson, platschef hos byggentreprenören Fastec. Foto: SVT

Byggfel för miljontals kronor vid nya idrottsarenan i Södertälje – nu krävs entreprenör på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Underkänt underlag till fotbollsplanen, bucklig löparbana, fel lutning – det är några exempel på missar som begåtts vid nybygget av idrottsarenan Södertälje IP. Felen innebar avsevärt mycket merarbete och materialkostnader och enligt kommunala Telge fastigheter har de kostat över fem miljoner kronor att korrigera. Nu krävs byggentreprenören Fastec på pengarna.

– Totalt sett tror jag vi har i över fem miljoner i berättigade krav. Men kravlistan som vi har framställt omfattar många fler saker och ett högre tänktbart belopp, det är en förhandlingsfråga hur mycket det blir, säger Telge fastigheters projektchef, tillika projektledare för bygget, Stefan Björndal.

Hur hoppfull är du om att ni kommer få igenom miljonbeloppen?

– Det vet jag inte, kravet som vi  har ställt innehåller många fler saker och vi har redan uteslutit det stora antalet krav.

Varför det?

– För att vi har gjort en juridisk bedömning att vi inte har någon framgång att ställa de kraven. Så huvuddelen av det som är besvikelsen i projektet har vi redan strukit.

”Inte fem miljoner”

Byggentreprenören Fastecs platschef, Patrik Nilsson, skriver under på att många av felen var onödiga.

– Vi borde haft bättre koll när det gäller en del av missarna, det är så onödigt att behöva göra om, säger han.

Men när det gäller värdet av skadorna delar han inte uppdragsgivarens uppfattning.

– Det handlar inte om fem miljoner kronor.

Är det mer eller mindre?

– Mindre.

Hör Telge fastigheters projektchef Stefan Björndal berätta mer i klippet ovan. Och byggentreprenören Fastecs platschef, Patrik Nilsson, svarar på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.