Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har tidigare kunnat visa på hur det går till när företagsnätverket tömmer föreningens bankkonton. Foto: SVT

Byggföretagaren från Södertälje lämnar bostadsrättsföreningarna

Publicerad

Efter SVT: s granskning har byggföretagaren från Södertälje lämnat samtliga bostadsrättsföreningar där han varit ordförande. Flera av föreningarna har fortfarande stora ekonomiska problem och kämpar för att inte tvingas gå i konkurs.

SVT har avslöjat hur en byggföretagare från Södertälje och hans nätverk systematiskt mjölkat bostadsrättsföreningar på miljoner och lurat minst ett hundratal bostadsköpare.

Det har skett genom att företagaren och hans affärspartners suttit kvar i föreningarnas styrelser i uppemot flera år efter att de boende flyttat in och hindrat medlemmarna från att få insyn i ekonomin.

Brf-fusket

SVT:s kartläggning visar att Södertäljeföretagaren varit engagerad i 13 bostadsrättsföreningar. I två av föreningarna har det ännu inte byggts några bostäder. Ytterligare två föreningar har försatts i konkurs innan byggandet påbörjats.

I de föreningar där det byggts bostäder har de boende i flera fall fått tvinga sig in i styrelsen genom extra föreningsstämmor, efter att i flera år bett om att få se årsredovisningar och få insyn i ekonomin. I vissa fall har de tvingats vända sig till kronofogden för att få tillgång till tidigare bokföring.

Lämnat över styrelsen

I slutet av april avgick Södertäljeföretagaren som ordförande i den sista föreningen och lämnade styrelsen. Föreningen har betalningsanmärkningar på över 500 000 kronor.

SVT har varit i kontakt med föreningens nya ordförande som menar att det inte funnits konflikter mellan de boende och företagaren utan att övertagandet av styrelsen varit planerat sedan tidigare.

Efter SVT:s publiceringar har även revisorn begärt utträde ur flera föreningar. I minst åtta av Södertäljeföretagarens bostadsrättsföreningar hade han formellt valts som revisor, visar protokoll från föreningsstämmor, något som han inte ska få fått kännedom om, enligt honom själv.

I sex av dessa föreningar har han nu begärt utträde hos Bolagsverket.

Revisorn granskas

”Jag har aldrig accepterat uppdraget som revisor” skriver han som orsak.

Revisorn har tidigare fått tre varningar från Revisorsinspektionen och granskas i två pågående ärenden.

I videon nedan berättar en av familjerna om hur de plötsligt får hem ett brev om att deras hem riskeras att säljas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I fallen SVT tittat på handlar det om nyproduktioner i Huddinge och Österåkers kommuner där en byggföretagare från Södertälje i flera fall efter att bostäderna blivit klara suttit kvar i styrelsen i flera år och inte låtit de boende få insyn i ekonomin. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet