Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar familjen om hur de plötsligt får hem ett brev om att deras hem riskeras att säljas. Vissa av bilderna är iscensatta, i miljöer som inte har koppling till granskningen. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Brf:er töms på miljoner – hundratals köpare lurade: ”En mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt får familjen hem ett brev om att deras hem riskeras att säljas på exekutiv auktion. Det visar sig att bostadsrättsföreningen inte betalat sina lån till banken och att den riskerar konkurs.

SVT kan avslöja hur en byggföretagare från Södertälje och hans nätverk systematiskt mjölkat bostadsrättsföreningar på miljoner och lurat minst ett hundratal bostadsköpare.

– Det är som att låna ut sitt bankkort eller plånbok till någon man inte känner, säger en av familjerna vi pratat med.

Trots att bostadsköparna betalat avgifter varje månad så har föreningens banklån inte betalats av och banken vill nu ta tillbaka bostäderna.

Brf-fusket

– Då blir de hyresrätter, men man själv sitter kvar med sitt eget banklån.

I fallen SVT tittat på handlar det om nyproduktioner i Huddinge och Österåkers kommuner där en byggföretagare från Södertälje i flera fall efter att bostäderna blivit klara suttit kvar i styrelsen i flera år och inte låtit de boende få insyn i ekonomin.

I åtminstone ett fall har de boende tvingats vända sig till Kronofogden för att ta del av tidigare bokföring när de tagit över föreningen.

Utreds för grovt bedrägeri

Nu har de boende som vi pratat med lyckats ta sig in i styrelsen och jobbar för att undvika konkurs. Det pågår just nu också civilrättsliga processer mellan företagaren och bostadsrättsföreningarna.

Södertäljeföretagaren utreds också för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman, enligt polisen.

Nekar till anklagelserna

SVT har varit i kontakt med Södertäljeföretagaren som inte vill ställa upp på en intervju , men han nekar till anklagelserna om att han skulle ha lurat bostadsrättsföreningar.

De riskerar ingen konkurs, bara betala in allt och höja avgifterna då räntorna gått upp så är det löst”.

Han skriver också i sms att han lägger in sina privata pengar för att försöka lösa situationen.

Det tråkiga är att dom skadar sina egna intressen och föreningen genom att gå rättsprocess och media”.

Har din förening varit utsatt för ekonomisk brottslighet eller har du tips på något annat vi borde granska? Mejla oss på sodertalje@svt.se

FAKTA: BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR

En bostadsrättsförening är en form av ekonomisk förening och har till ändamål att i föreningens hus upplåta lägenheter till medlemmarna med bostadsrätt utan tidsbegränsning.

Föreningen ska ha en styrelse med minst tre personer som företräder medlemmarna.

Föreningen ska ha minst en revisor som är kunnig för sitt uppdrag.

Styrelsen och revisorn väljs av föreningsstämman.

Innan bostadsrätt får upplåtas ska det finnas en ekonomisk plan registrerad hos Bolagsverket.

En bostadsrättsförening är bokföringsskyldig och måste varje år upprätta en årsredovisning och revisionsberättelse. Årsredovisningen är offentlig. Större bostadsrättsföreningar måste skicka in årsredovisningen till Bolagsverket.

Källa: Bolagsverket

Tidigare granskningar om kriminella som kapar BRF:er

Ekonomisk brottslighet i bostadsrättsföreningar har tidigare uppmärksammats i media, bland annat när Brf Ida i Malmö blev kapade av kriminella med hjälp av falska fakturor och missvisande bokföring. Men även när en bostadsrättsförening i Sollentuna ska ha plundrats på miljoner i samband med en ombildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brf-fusket

Mer i ämnet