Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förbereder Södertäljestudenterna Lea Wickman och Ida Lövgren sig inför champagnefrukosten. Hör om varför den är ”väldigt viktig” i videon. Foto: Maja Flygt/SVT

Champagnefrukosten allt populärare – experten: ”Fin gammal måltid”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen blir det livat i stan då årets stora studentfirande äger rum i Södertälje. Vi har följt två studenter som förbereder sin champagnefrukost. En tradition som står sig stark trots ändrade alkoholvanor hos unga – och som har gamla anor men är relativt nyetablerad i sin nuvarande form.

Alkohol är mindre populärt än tidigare, bland annat enligt en färsk rapport från IQ, Systembolagets dotterbolag. Trots det står sig traditionen med champagnefrukost som inledning på studentdagen stark.

Vi följde med Södertäljestudenterna Lea Wickman och Ida Lövgren från Torekällgymnasiet under deras egna förberedelse för studentfirandet och champagnefrukosten.

– Man vill ju ha den bästa dagen någonsin, säger Ida Lövgren.

Gammal borgerlig tradition

Men sedvänjan är gammal, berättar Richard Tellström som är expert på matkultur. Det var från början en måltidstradition för borgerligheten.

Förr var champagnefrukost heller ingenting man startade dagen med, utan istället avslutade med efter ett dygns firande.
Alltså – firande hela dagen och natten, ett glas champagne och tilltugg som sista mål på morgonen och sedan i säng.

Följ med när studenterna förbereder sig och och hör mer om champagnefrukostens historia i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.