Dela med dig av dina erfarenheter i vår chatt. Foto: SVT

Chatt: Svårare att arbetsträna i ideell sektor: Vad är dina erfarenheter?

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen har beslutat att arbetsträning inte längre ska ske hos idéburna företag utan ska gå till privata aktörer istället. De nya reglerna börjar gälla den 1 oktober.

Svårare att arbetsträna i ideel sektor: Vad är dina erfarenheter?

Bosse • Ge de som arbetstränar lön från SIDA. Överskottet från verksamheterna går till hjälparbete i fattiga länder. Då går det jämt upp.

Pinnat inlägg

Nu börjar vi runda av för dagen. Tack för att ni har kommenterat och varit delaktiga i dagens chatt.

AnnMarie • All form av utnyttjande i olika åtgärder - oavsett vad dessa åtgärder heter - är grov exploatering av människor. Det syftar aldrig till att den arbetslöse ska få chans till vidareutbildning och riktiga jobb. Det enda som gäller är att div. "anordnare", "coacher" etc. ska få pengar och bonusar. Det har väl aldrig funnits så många second-hand affärer som nu, där arbetslösa arbetar gratis. Och bärplockare som arbetar under slavkontrakt. Det är väl dit den svenska arbetsmarknaden lutar totalt, att binda upp arbetslösa att ta lån för att få arbeta gratis.

Närstående • Det beror hur begränsad förmåga personen har.

Om en person aldrig kommer klara av att ha ett riktigt jobb så kan ett ideellt arbete med låga krav vara ett utmärkt alternativ istället för att hamna på ställen med för höga krav.

För en person med arbetsförmåga som hamnat utanför arbetsmarknaden, skulle ett ideellt arbete under en begränsad tidsperiod kunna vara ett första steg tillbaka in på marknaden.

Åsa • Mycke utnyttjande man hyr ut en till t.ex städ och även t.ex trädgårds arbeten, snöskottning. Finns ingen kontroll på det. Utan man tjänar mycke pengar på denna grupp!

Gustav Cruce • Arbetsträning i olika former är bra. Faran är om den blir permanent. Det viktigaste är att det förbereder för en återgång till ordinarie arbetsmarknad. Det kan/bör ske med kompletterande utbildning inom ordinarie utbildningssystem. Då undviker man s k strukturarbetslöshet. Den största delen av arbetstillfällen finns inom privat och offentlig sektor. Dessa anställda står också för den betydande delen av skatteintäkterna och ser gärna att fler personer kommer i arbete. Det finns vakanser att fylla. Hälsar f d socialtjänsteperson, flyktingsamordnare, arbetsmarknadschef, förläggningschef mm.

Rotlös • Är på arbetsträning hos ideell arbetsgivare trivs alldeles utmärkt ej någon kravlös arbetsplats. Känner att jag gör skillnad både för miljön och för dom som får stöd av verksamheten. Samt att jag lär mig mycket om branschen . Blir lite oroad av att det öppnar upp för oseriösa aktörer som vill ha gratis arbetskraft. Undrar hur detta fungerar med konkurrenslagstiftningen?

Jag tycker det är bra de ideella företag kommer och behöva anställa personer istället. • Anna

Sylvia Stenmark • Fick aldrig ngn chans. Till julklapp av läkare pga begäran av försäkringskassan sjukpension. Blev Mao utkastad från arbetsmarknaden.

Anders • Man kan vänja sig sakta vid att gå till jobbet men det förbereder en inte för en normal arbetsplats. Vissa tar även emot kriminella personer för ”samhällstjänst” och den kombinationen borde förbjudas helt.

Boråsaren • Att det finns är fantastiskt, men hur det används är katastrofalt. I mitt område använde cheferna oss som arbetstränade för sina privata ändamål. Vi fick åka och flytta åt dom, städa. Dom tog företagsresurser, dvs skattepengar, och använde för dig själva. Vidare fanns det ett brett konsensus mellan chefer och arbetsledare att mörkhyade inte riktigt var bra att arbeta med, att det inte var någon idé att anställa kvinnor från andra länder för dom vägrade arbeta och liknande. Det bröts mot så många regler och lagar helt öppet. Finns nog rätt många vittnesmål som skulle kunna ge er ett bra uppslag om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.