Foto: SVT

Chefer larmar om riskfylld situation vid Lunagallerian

Uppdaterad
Publicerad

Lunagallerians bakre entré är ett tillhåll för alkoholister och drogpåverkade. Det menar verksamheterna i området – som nu överväger att flytta.

Det är Luna vårdcentrals verksamhetschef som larmat kommunen om den ”riskfyllda situationen”.

– Jag känner oro för våra gravida, barn och föräldrar. När de passerar entrén möts de av en stor mängd personer som röker och en del är dessutom påverkade av alkohol eller andra droger, och ibland högljudda och påträngande, skriver Emily Häller, verksamhetschef på Luna vårdcentral, i ett vädjande brev till kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner.

Lunagallerian

”Spyor och urin”

På gallerians baksida finns, förutom mödravårdscentral och barnavårdscentral, bland annat Kronofogden, Beroendecentrum och Mottagningen för unga vuxna. En del av personerna som håller till utanför och i trapphuset har själva varit på besök hos någon av verksamheterna, menar Emily Häller.

– Eller så har de nyligen varit och handlat varor på Systembolaget som de sedan dricker upp tillsammans med vänner utanför Lunagallerians entré. Konsekvensen blir fimpar, spyor, urin, sprit- och ölflaskor på marken och en otrygg och rökig entrémiljö, skriver Emily Häller som tidigare varit i kontakt med bland annat Polisen, Securitas och andra parter för att komma till rätta med situationen.

Personal känner obehag

Samtidigt är det svårt att avvisa personer som inte missköter sig.

– Jag tycker det är självklart att alla människor måste ha en plats i det offentliga rummet och det är viktigt att inte ställa grupper mot varandra. Vi vill inte säga att den ena eller den andra gruppen har rätt att vara där. Men det är ju självklart att små barn och gravida kvinnor inte ska behöva gå igenom rökmoln eller röra sig bland människor som missbrukar, säger hon till SVT Nyheter.

Även Kronofogdens personal som dagligen passerar grupperna utanför entrén upplever situationen som ett problem.

– Det är klart att vi märker av det, vår personal känner sig otrygga. Det har varit problem till och från i flera år, säger Glenn Karlsson, teamchef på Kronofogden i Södertälje.

”Ingen samlingsplats”

Han säger att fastighetsägaren, kommunala Telge fastigheter, har gjort en del åtgärder såsom att sätta upp skyltar om att ”rökning undanbedes”,och att fönsterbrädor som användes som bänkar har ersatts med lutande brädor som är svårare att sitta på.

– Det handlar om att det inte ska kännas naturligt att stanna upp och hänga här. Det ska inte vara bekvämt, det är ingen samlingsplats.

Vad tycker du man ska göra åt detta?

– Det är en svår fråga, de här människorna måste också finnas någonstans. Men det är just att de samlas där vi ska gå in till vår arbetsplats, det känns inte bra för oss, säger Glenn Karlsson.

Vill flytta

Kronofogden har tyckt att problemen är så besvärliga att de just nu söker en ny adress att flytta till.

– Det är aktuellt i allra högsta grad och vi har kommit ganska långt i den processen. Det går inte att ha en verksamhet på en plats där personalen inte känner sig trygg, säger Glenn Karlsson och nämner att det även varit stök på personalparkeringen i Luna garaget.

Det är även något som Luna barnavårdcentral överväger nu.

– I värsta fall så kan det bli att vi måste se oss om efter en annan fastighet, vi kan inte ha kvar våra mottagningar i den här miljön, säger Emily Häller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lunagallerian

Mer i ämnet