Södertäljeparet nekades plats på BB i Södertälje, och tvingades sedan föda i sin bil med en polis bakom ratten. Nu säger chefbarnmorskan Maria Hedström på Södertäljes förlossning att man har gjort fel. Foto: TT/SVT

Chefbarnmorskan kritisk efter dramatiska födseln

Uppdaterad
Publicerad

Efter den uppmärksammade händelsen där en kvinna födde barn i en bil efter att hon nekats plats på förlossningen så är Södertälje sjukhus nu självkritiska.

Som SVT rapporterade på tisdagen så blev en gravid kvinna, som skulle föda, nekad plats på Södertäljes förlossning. Hon hänvisades till Nyköping eller Solna men innan paret hann fram, födde kvinnan i bilen efter att polis fick gripa in och slå på blåljusen på väg in mot Karolinska sjukhuset.

Erkänner felet

Nu säger chefbarnmorskan Maria Hedström på Södertäljes förlossning att man gjort fel.

– Självklart är det så att om någon föder på väg mellan olika sjukhus så har vi gjort ett misstag i bedömningen, säger Maria Hedström.

Så ni borde ha tagit in henne trots att det var fullt?

– Jag känner inte till varför man i det här fallet gjorde bedömningen att hänvisa henne till annat sjukhus. Men när kvinnan eller partnern ringer in till oss gör våra erfarna barnmorskor en bedömning om det är säkrast för kvinnan att komma hit även om det är fullt, eller om de tror att hon hinner till ett annat sjukhus där det finns plats och personal för att hon ska kunna föda där.

”Kan inte alla detaljer”

Vi har haft kontakt med pappan som säger att de uppgett att kvinnan hade värkar och kände att födseln var nära, ändå hänvisade ni henne. Varför?

Jag kan som sagt inte alla detaljer och kan inte uttala mig om det.

Efter SVT:s intervju ringde Maria Hedström upp Södertäljeparet och bad om ursäkt för det inträffade, berättar pappan.

– Vi var tydliga med att vi tyckte att de hade hanterat vårt ärende fel, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.