Nekades plats på BB – polisen hjälpte till med födseln mitt på E4

Uppdaterad
Publicerad

När ett Södertäljepar skulle till BB för att föda sitt andra barn gick det inte riktigt som de tänkt sig. Förlossningen fick ske i deras bil med en polis bakom ratten.
– Vi hade ett riktigt äventyr men vi mår trots allt bra, säger pappan till SVT.

Förlossningen var planerad att ske på Södertälje sjukhus. När paret ringde till sjukhuset blev de nekade att föda där på grund av platsbrist. Nästa anhalt fick bli Karolinska i Solna. Men i höjd med Kungens kurva blev läget akut.

Polisen satte sig vid förarsätet

Pappan som körde bilen fick syn på en polisbil och började blinka med helljuset. Poliserna förstod snabbt att situationen var akut.

– Vi tittar in i bilen och inser att hon har väldigt mycket värkar. Vi bestämmer då att jag ska sätta mig och köra deras bil och min kollega ska köra framför med blåljuset på. Vi skulle inte hinna vänta på ambulans och vi har lärt oss hur man ska göra vid allvarliga olyckor, säger närpolisen Linda som körde parets bil mot Karolinska i Solna.

Barnet kom ut på Essingeleden

Den gravida kvinnan som tillsammans med sin man satt i baksätet på sin bil började snart känna att barnet var på väg ut vilket hon skrek till den körande polisen.

– Jag tänkte att det nog är sådant man säger som förlösande kvinna men när hon sedan skriker att hon känner huvudet inser jag att barnet verkligen är på väg ut.

På Essingeleden kom barnet ut och snart var de framme vid Karolinska i Solna.

– Det var väldigt lättande att det slutade väl, säger polisen Linda.

Paret mår bra

SVT Nyheter Södertälje har varit i kontakt med paret som mår bra.

– Kortfattat var det fullt på BB i Södertälje och vi hänvisades till Solna eller Nyköping. Vi hade ett riktigt äventyr innan min lilla pärla föddes i bilen men trots allt mår vi jättebra och är lyckligare än någonsin.

Pappan meddelar att han gärna vill tacka de hjälpande poliserna.

– Jag har försökt få tag på dem för att lämna en present men förgäves.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet