Foto: SVT

Vill skicka hem nyblivna mammor

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsavdelningen i Södertälje inför ett nytt koncept – BB hemma.

Chefbarnmorska Maria Hedström berättar att Södertäljes förlossningsavdelning kommer introducera konceptet BB hemma. Det innebär att nyblivna mammor ska kunna skickas hem några timmar efter en förlossning. Detta både för att spara plats och för att det är bäst för mammorna, enligt henne.

– För friska kvinnor med friska barn är det bättre att vara hemma i sin trygga miljö, säger Maria Hedström.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Team besöker mamman

Tanken är att ett team med barnmorskor ska följa upp hur mamman och barnet mår i hemmiljö istället för på sjukhuset. Endast mammor och barn där förlossningen har gått bra ska kunna skickas hem.

Louise Karlsson fick nyss sitt andra barn på Södertälje sjukhus och hon tycker konceptet låter bra.

– Om allt gått bra med förlossningen och barnet mår bra så skulle jag ha känt att det vore skönt att vara i hemmamiljö och kunna slappa, kanske lättare komma igång med amningen. Och att någon istället kommer och tittar till en hemma, säger hon.

Minskar trängsel

Från början var det tänkt att BB hemma, som projektet kallas, skulle startat senare. Men i och med nedläggningen av Södra BB, och snart även BB Sophia, så kommer arbetet påbörjas tidigare. Detta bland annat eftersom det blir trångt i Södertälje sjukhus befintliga lokaler när förlossningsavdelningen ska ta emot 30 procent fler mammor.

– Det blev mer bråttom nu. Vi hade tänkt ha några år på oss att utveckla detta och andra områden, men pågrund av förlossningssituationen i Stockholm inför sommaren så behöver vi skynda på en del av det här, säger Maria Hedström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet