Louise Karlsson med sitt nyfödda barn på Södertälje sjukhus. Foto: SVT

Förlossningen i Södertälje ska expandera

Uppdaterad
Publicerad

Först var det Södra BB. Och snart lägger även BB Sophia ner. Men på Södertälje sjukhus ska man utöka förlossningskapaciteten med 30 procent.

Natten till tisdag fick Louise Karlsson sitt andra barn. 50 cm lång och 3746 gram vägde han. För Louise var det självklart att välja Södertälje sjukhus trots att hon bor i Gnesta.

– Vi har hört väldigt mycket bra om förlossningsvården här, och det känns bra, det känns familjärt på något sätt, säger hon.

Utmaning när verksamheten utökas

Men småskaligheten utmanas nu när Södertälje, som har länets minsta förlossningsavdelning, ska växa. Verksamheten utökas med 30 procent, från 1.550 förlossningar till 2.100.

– Vi har tidigare haft ungefär 2.000 förlossningar i de här lokalerna. Det kommer att bli lite trångt, men det kommer att gå, säger Maria Hedström, chefbarnmorska på Södertälje sjukhus.

Åtta barnmorskor från Södra BB

Och för att klara det måste Södertälje nyrekrytera barnmorskor.

– Vi har framförallt fått ett jättefint tillskott av åtta nya barnmorskor från Södra BB, som har jobbat där och som kommer till oss och arbetar här. Vi har även rekryterat andra barnmorskor och håller på att rekrytera även undersköterskor nu, så det går bra, fortsätter Maria Hedström.

Men Louise Karlsson är skeptisk.

– Jag vet inte om jag skulle känna mig lika trygg med att välja att vara här då. 30 procent är väldigt mycket, så det ska bli spännande att se hur de ska kunna lösa det. Det känns rent spontant som att det är mission impossible, kommenterar hon avslutningsvis.

Om ett år ska det nya sjukhuset stå klart. Men tills dess får den utökade verksamheten husera i befintliga lokaler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.