Lilleba Anckers är en av flera barnmorskor som sökt sig vidare till Södertälje sjukhus. Foto: SVT

Efter Södra BB – nu väljer barnmorskor Södertälje

Publicerad

Södertälje sjukhus har anställt åtta barnmorskor från Södra BB. En av dem är Lilleba Anckers som stred för Södra BB:s överlevnad in i det sista.

Efter nedläggningen av Södra BB har bara ett fåtal barnmorskor därifrån sökt sig vidare till andra förlossningsenheter.

Det unika konceptet med mödravård, förlossning och eftervård var mycket uppskattat av både personal och patienter, vilket är en av anledningarna till att få barnmorskor från Södra BB kan tänka sig att jobba på en annan förlossningsavdelning.

Förlossningsvården på SÖS

Det menar barnmorskan Lilleba Anckers, som är en av totalt åtta, som sökt sig till Södertälje sjukhus.

– Det är en handfull barnmorskor som stannar kvar på Södersjukhuset av oss femtiotal som arbetade där. Resten går i pension i förtid, flyttar till andra sjukhus eller rentav lämnar förlossningsvården, säger hon.

LÄS MER: Södra BB flyttar till Södertälje

Inget självklart val

Hon kämpade in i det sista för Södra BB:s överlevnad. Och att byta arbetsplats var inget självklart val för henne heller.

– Det tog tid att vänja mig vid tanken att inte vara inne i Stockholm. Det blir en längre resväg och dyrare att ta mig till arbetet. Jag provar på här och tycker att det får vara värt den här resan.

Vad tar du med dig från Södra BB hit?

– Oj, massor. Det tekniska kan barnmorskor, det har vi lärt oss sedan tidigare. Men det svåraste, det var att sitta ner, lyssna, bara vara och att se och känna det där subtila. Det tar jag med mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården på SÖS

Mer i ämnet