Ella Bohlin (KD) Foto: SVT

Ella Bohlin (KD): Nya pengar ska ge resultat

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskor på Södersjukhusets BB-hotell beskriver en situation där man inte hinner med patienterna.

– Jag vet att Södersjukhuset tar frågan på största allvar, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingråd i Stockholms län.

Skyddsombuden på BB-hotellet har nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket för att få stopp på vad de tycker är underbemanning.

– Det är beklagligt att en anmälan behövs göras. Man har haft interna möten på Södersjukhuset där man föreslog en ytterligare resurs på BB-hotellet, säger Ella Bohlin (KD).

Förlossningsvården på SÖS

Chefsbarnmorska anställs

Förslaget innebär att en chefsbarnmorska anställs på BB-hotellet och finns på plats och är delaktig i verksamheten.

– Jag vill avvakta och se vad som händer med de här åtgärderna, säger Ella Bohlin (KD).

Hur ser du på att patienter med stort omvårnadsbehov skickas till BB hotellet?

– Politiskt gör man inte en bedömning om hur stort vårdbehov en patient har. Men spontant så känner jag att mammor som är sjuka inte ska vara där. Det är en plats för eftervård och inte medicinsk omvårdnad. Men den bedömingen måste barnmorskorna göra.

Mer pengar ska ge resultat

Förlossningsvården i Stockholms läns landsting kommer få 200 miljoner kronor per år under 2018-2022. Pengarna kommer från SKL och ska främst användas till att förstärka personaltätheten och förbättra arbetsmiljön.

– De nya pengarna kommer att ge resultat. Jag tycker att man ser att det händer saker hela tiden. Det här är ett arbete som kräver tålamod. Vi ska inte ge upp, vi ska vända den negativa trenden som Stockholms förlossningsvård varit inne i, säger Ella Bohlin (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården på SÖS

Mer i ämnet