Södertälje sjukhus. Foto: TT.

Chefläkare på Södertälje sjukhus avstängd under polisutredning

Uppdaterad
Publicerad

En chefläkare på Södertälje sjukhus, har polisanmälts av Sveriges radio. Nu stängs han av från sin tjänst under utredningen.

Efter en intervju med chefläkaren i Sveriges radio Ekot i frågan kring dokumentation vid beslut om livsuppehållande behandlingar, har Sverige radio polisanmält honom för handgripligheter under pågående intervju med reportern Emelie Rosén.

– Han blev upprörd över att jag påpekade att han ändrat sina svar mitt under intervjun, så han körde upp mikrofonen i mitt ansikte och jag kände puffskyddet som slogs från sida till sida i mitt ansikte. Det var en oacceptabel händelse utifrån ett journalistiskt perspektiv och Sveriges radio valde att polisanmäla det. Jag fokuserar på att fortsätta jobba med granskningen, säger Emelie Rosén.

Sveriges radios vd Cilla Benkö säger så här i en artikel:

– Jag tar inte ställning till om något brott har begåtts eller inte men jag tror att det är extremt viktigt för oss som vill ha en välfungerande demokrati i Sverige att händelser likt dessa prövas av våra rättsvårdande myndigheter.

Rubriceras som misshandel

Enligt Emelie Rosén rubricerar polisen händelsen som misshandel och chefläkaren är nu avstängd från sin tjänst under pågående polisutredning.

– Att vara chefläkare är ett förtroendeuppdrag och därför har jag i dialog med honom kommit fram till att han inte ska vara chefläkare under tiden som polisutredningen pågår, säger Christophe Pedroletti vd för Södertälje sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.