Chefläkaren efter IVO:s kritik: ”Prioriterar att patienter ska ligga på rätt avdelning”

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje sjukhus kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg för att placera patienter på avdelningar där det inte finns rätt kompetens.

Sjukhuset välkomnar kritiken och säger att man vidtagit åtgärder.

IVO meddelade även att ett vitesföreläggande skulle kunna bli aktuellt om sjukhuset inte vidtar några åtgärder, något som de nu har gjort.

– Tidigare har vi prioriterat att vi jämnar ut antalet patienter mellan avdelningarna så att inte någon avdelning har fått fler överbeläggningar än någon annan. Vi slutar att göra så nu och prioriterar istället att patienter ska läggas på rätt avdelning, säger Bengt Cederlund, tillförordnad chefläkare vid Södertälje sjukhus.

– Kirurgpatienter ska läggas på kirurgavdelning och medicinpatienter på medicin. Det gör vi även om det betyder att det blir en ojämn belastning mellan avdelningarna,

Allvarliga vårdskador inträffade

I IVO:s kritik framgick det även att det i Södertälje har inträffat händelser som lett till allvarliga vårdskador när patienter har lokaliserats ut på andra avdelningar. Chefläkare Bengt Cederlund välkomnar IVO:s kritik.

– Vi uppskattar att IVO kommer och tittar på våra processer. Vi tycker det är bra, det sätter fokus och de tittar på olika problemområden inom sjukvården och då är det här ett av de problemområden som de har tittat på, säger Bengt Cederlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.