Södertälje sjukhus kritiseras för att placera patienter på avdelningar där inte rätt kompetens finns. Foto: SVT

Säkerhetsrisk när Södertälje sjukhus placerar patienter på ”fel” avdelningar – får IVO-kritik

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tillsyn riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) nu kritik mot att patienter på Södertälje sjukhus placeras på andra avdelningar än där personal som inte har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienterna.
IVO meddelar att ett vitesföreläggande kan bli aktuellt om inte sjukhuset vidtar åtgärder.

Vid tillsynen på Södertälje sjukhus framkom att vårdgivaren inte bedömer risker för de utlokaliserade patienterna, alltså de patienter som placeras på andra avdelningar än där de som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienterna, finns. Sjukhuset varken kontrollerar eller följer upp säkerhetsriskerna för patienterna.

Högre risk för vårdskador

Enligt IVO är risken för de patienterna att få en vårdskada 60 procent högre än för övriga patienter. Det framkom även att det i Södertälje har inträffat händelser som lett till allvarliga vårdskador med utlokaliserade patienter.

Kräver åtgärder

Södertälje sjukhus uppger att de främsta anledningarna till att patienterna utlokaliseras har att göra med bristen på vårdplatser samt enkelrum. Efter inspektionen har en ny sjukhusbyggnad med fler platser invigts vilket enligt vårdgivaren kommer minska behovet av utlokalisering.

Nu kräver IVO att sjukhuset vidtar åtgärder för att förebygga att de utlokaliserade patienterna drabbas av vårdskador.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer