Följ med när SVT provcyklar nya cykelvägen mellan Södertälje och Nykvarn tillsammans med cykelfrämjandet. Foto: Anton Schmidt/SVT

Cykelvägen mellan Nykvarn och Södertälje är klar – här tar SVT en provtur

Uppdaterad
Publicerad

Den regionala gång- och cykelvägen som förbinder Nykvarn och Södertälje är nu färdigbyggd. Tanken är att den ska länkas samman med ytterligare en sträcka till Salem under nästa år. SVT tog en provtur tillsammans med Anders Olofsson från cykelfrämjandet i Södertälje.

SVT har tidigare rapporterat om cykelbanan som ska få fler att välja cykeln även under vintertid. Cykelbanan är närmare sex kilometer lång, fyra meter bred och har belysning var trettionde meter på ena sidan av vägen.

Gång- och cykelvägen har byggts på den gamla banvallen där Svealandsbanan tidigare gick.

Salemborna får vänta

Det kommer dock att dröja innan hela vägen är färdigbyggd. Sträckan mellan Salem och Södertälje planeras att stå klar under nästa år.

– Vi kommer att börja med lite mindre arbeten nu innan årsskiftet. Vår del av vägen behöver göras klar efter att Salems bro har lyfts på plats, så vi väntar in Salems kommun i detta, säger Maria Wikenståhl, utredningsingenjör på Södertälje kommun.

Se när SVT:s reporter provcyklar vägen tillsammans med cykelfrämjandet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.