Naturvårdaren Anton Larsson svarar på tre frågor om drabbade ekträd Foto: SVT

Därför har ekarna blivit bruna

Publicerad

Det har inte blivit höst än, men den som tittar på ekträden kanske kan tro det. SVT har tagit hjälp av naturvårdaren Anton Larsson för att reda ut vad som har hänt.

I år är det ovanligt många ekar som har blivit drabbade av en liten fjärilslarv som heter snedstreckad ekstyltmal. I bland annat Uppsala län och Stockholms län har de bruna ekarna spridit sig.

– En förklaring kan vara den höga värmen och torkan under våren, men det är ingen som vet helt säkert varför det är så mycket i år, säger Anton Larsson, naturvårdare vid Södertälje naturcentrum.

Extrema mängder ekstyltmal

På Naturhistoriska riksmuseet har man fått in många rapporter från människor som varit oroliga över ekarna.

– Det är extremt mycket i år. Det är karaktäristiskt att det kan variera väldigt mycket. På vissa håll är det som att alla löv har försvunnit, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Mer grönt nästa år

Han tror att vi kan förvänta oss betydligt fler gröna ekar nästa sommar.

– När fjärilslarverna ökar brukar också parasitsteklarna öka, då kontrolleras mängden och det blir mindre året efter. Jag skulle vara förvånad om det var lika mycket nästa år, säger Didrik Vanhoenacker.

I klippet berättar naturvårdaren Anton Larsson om fjärilslarven som angripit löven och hur farligt det kan vara för ekarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer