I rapporten ”Hot och risker i trossamfund” som nyligen släpptes av Myndigheten för stöd till trossamfund framkommer en mörk bild av säkerhetsläget i svenska församlingar.
– Väldigt många församlingar, oavsett religiös tillhörighet, utsätts för någon typ av brott. Det kan handla om allt från en cyberattack till ett våldsbrott med hot och hat av olika slag, säger Linnea Lundgren, en av forskarna bakom rapporten.
Ministern: ”Utveckling vi aldrig får acceptera”
Studien är en del av ett regeringsuppdrag om att stärka trossamfundens säkerhet.
”Det här är en utveckling som vi aldrig får acceptera. Det ska inte råda något tvivel om man som troende har rätten och möjlighet att utöva sin tro öppet i Sverige idag”, kommenterar socialminister Jacob Forssmed (KD), på sitt instagramkonto.
Inom Svenska kyrkan, katolska församlingar och frikyrkor är det många som drabbas av brott på grund av att de har väldigt öppna lokaler, med omfattande verksamheter med socialt utsatta.
Upplever försämrat säkerhetsläge
Framförallt judiska och muslimska, men även ortodoxa församlingar drabbas mer systematiskt av våldsbrott på grund av sin religiösa eller etniska tillhörighet.
Och det finns ökad upplevelse av otrygghet. En företrädare för syrisk-ortodoxa kyrkan skriver: ”Med koranbränningar och upptrappningen av konflikten mellan Palestina och Israel har den allmänna säkerhetskänslan för medlemmar i den syrisk-ortodoxa församlingen försämrats.”
I studien framkommer det att oron kan leda till att samfundens aktiviteter ställs in eller att de inte uttalar sig i media.
– Det är ett allvarligt hot mot ett öppet demokratiskt samhälle, säger Linnea Lundgren.
Mer samarbete mellan religiösa grupper
Vad skulle kunna vända detta?
– Det finns en vilja att jobba tillsammans interreligiöst för att minska polariseringen i samhället idag. Man har också stor vilja att samarbeta med kommuner och blåljusinstanser. Många upplever dock att det saknas intresse från offentligt håll och en del har lite resurser, säger Linnea Lundgren.