Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre män åtalas nu för människorov och vållande till annans död. Hör SVT:s reporter på plats vid rättegången. Foto: Rosanna Lindén/SVT

Därför tror försvaret att bevisföringen blir svår

Publicerad

På torsdagen inleddes rättegången i Södertälje tingsrätt mot tre män som står åtalade för bland annat människorov och vållande till annans död.

Se SVT:s reporter på plats vid rättegången och hör försvarsadvokaten i videon. 

Männen misstänks för att ha kidnappat en man i 30-årsåldern från en bar i centrala Södertälje och därefter misshandlat honom så svårt att han senare avled av sina skador. Men trots att stora delar av händelseförloppet under kvällen fångats på övervakningsfilm tror försvaret att det kan bli svårt att leda skuldfrågan i bevis.

Männen ska ha kört iväg i en skåpbil för att, vad mannen i 30-årsåldern trodde åka till ett hotell. Istället kördes han till en avsides plats där han ska ha rånats och misshandlats. En stund senare checkar de misstänkta gärningsmännen in på hotellet – i den nu döde mannens namn.

Att offret ska åkt med tillsynes frivilligt gör det enligt försvaret svårt för rätten att avgöra om och när människorovet ska ha inträffat.

Åtalas för vållande till annans död

Mannen i 30-års åldern ska ha dött av de skador han fått under kvällen. Av de åtalade männen har en erkänt att han tilldelat målsägande ett knytnävsslag men utöver det nekar samtliga till brott.

– I och med att det inte finns några andra uppgifter om att våld på annat sätt har förekommit på målsäganden blir det naturligtvis en hel del bevissvårigheter som rätten har att fundera på, säger George Yanko, en av de åtalade männens försvarsadvokat.

Rättegången pågår i fyra dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.