I videon ser du vilka fem videos som fått mest visningar under 2020. Foto: Samy Dahlman/SVT

Här är videoklippen som engagerat mest 2020

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett år med lokala nyheter har passerat. Under det gångna året har stor del av nyhetsutbudet, likt det mesta, dominerats av coronapandemin. Men det har också funnits en del ljusglimtar. Här listar vi de fem mest sedda klippen från SVT Nyheter Södertälje.

Spela videon för att få en återblick i nyhetsrapporteringen 2020.

Lista: Nyhetsklippen i sin helhet

1. Han bygger rullande ”kottar” i Järna – följ med in i husvagnen

Det finns en ursprunglig längtan efter att få bygga sitt eget bo, det menar Järnabon och allkonstnären Torsten Grind. Under sommaren tar han semester i sin egenbyggda husvagn i trä, som har kommit att kallas för kotte. Hans bygge har inspirerat fler i området och nu finns det sammanlagt fem rullande ”kottar” i Järna.

2. Julborden ställdes in – nu säljer Ulf sin grönkål som träd

Ett normalår hade trädgårdsodlaren Ulf Engström sålt ett halvt ton grönkål i veckan inför julen. Men 2020 ställdes julborden in, och Ulf Engström har tvingats tänka om. Nu säljs grönkålen som hela träd och ska inspirera hemmaodlare i stället.

3. Tv-profilen Maya Mourad gjorde program om corona – insjuknade själv

Programledaren Maya Mourad har gjort flera program om corona på Suryoyo Sat som sänder från Södertälje. Plötsligt blev hon själv sjuk – och trots att symptomen kändes bekanta så avfärdade hon dem först i och med att hon trodde att det var hennes astma eller allergi. Men efter en tid fick hon andnöd och blev förd med ambulans till sjukhus – och där konstaterades att hon smittats av covid-19.

4. Enhörnafamiljen ger liv till gammalt ödehus: ”Det krävs att man är lite dum i huvudet”

Det röda huset i Enhörna utanför Södertälje hade stått obebott i cirka 25 år när Frida Sömskar och Pontus Holmgren fick syn på det och blev förälskade. Med mycket slit, hjälp från andra ”ödehusräddare” och byggexperter är huset i dag nästan helt klart.

5. Catrin bor i en gammal cirkusvagn: ”En frihetskänsla”

Odling och miljömedvetenhet lockade Catrin utanför Södertälje till livet i en bostadsvagn på 24 kvadratmeter, utan rinnande vatten. Hennes ”tiny house” är en ombyggd cirkusvagn från 60-talet och nästan allt i hemmet har hon fått ta över eller köpt second hand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.