Johan Can tog emot priset för RFSL:s räkning. Foto: SVT

De fick årets 5i12-pris

Publicerad

På tisdagen presenterades årets vinnare av 5i12-priset på Stora torget. Vinnare blev RFSL:s lokalavdelning i Södertälje.

Den nystartade avdelningen inom RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, prisas för sitt arbete.

– Jag är överrumplad,  tagen och det känns jättebra! Jag är fylld av känslor som svämmar över i kroppen, säger Johan Can, ledamot i RFSL Södertälje, efter han tagit emot priset.

Första tåget

Det som märktes mest utåt av organisationens arbete under året var Södertäljes första pridetåg, som man arrangerade tidigare i våras.

Så här löd juryns motivering: ”För att de i mångfaldens och toleransens anda fick Södertälje på fötter, i ett tåg som inte lämnar någon kvar på perrongen, ett tåg utan slutstation, ett regnbågståg där all kärlek räknas”.

– Det här priset betyder jättemycket för oss. Vi lyckades klara av det första pridetåget någonsin i Södertälje och nu är vi drivna att kämpa vidare och ta striden för allas rättigheter, säger Johan Can.

Andra nominerade

Förutom RFSL var även graffitikonstnären Rasmus Steyner Randén och BB Södertälje nominerade.

Juryn bestod av politikerna Elof Hansjons (S) och Marita Lärnestad (M), Telges vd Stefan Hollmark, kommunpolisen Mikael Alfredsson, stadsdirektören Rickard Sundbom och den politiske redaktören på Länstidningen, Tomas Karlsson.

Priset har sedan 1993 delats ut varje år den femte december klockan fem i tolv. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer