Bröderna Gabriel och Daniel Altinsu tvingades begrava båda sina föräldrar. Foto: Samy Dahlman/SVT

Brödernas båda föräldrar dog i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

När coronaviruset började spridas i världen kunde inte Södertäljebröderna Gabriel och Daniel Altinsu föreställa sig hur viruset skulle drabba dem. Men när pandemin nådde Sverige blev viruset en tragedi för familjen.

Familjen Altinsu har alltid umgåtts mycket med varandra. Varje söndag träffades de tillsammans med föräldrarna Hanna och Fehime i Södertälje.

– Allt kretsade kring våra föräldrar. Söndagar är heliga för familjen och föräldrarna kommer i fösta hand, säger Gabriel Altinsu.

Mamman insjuknade först

När coronapandemin kom till Sverige levde familjen ett vanligt liv. Bröderna Daniel och Gabriel, jobbade och planerade resor. Deras pappa Hanna tog hand om mamma Fehime, som var sjuk sedan innan.

Plötsligt i april ändrades hennes tillstånd.

– Pappa sa till oss: ”Er mamma har blivit sämre, hon äter inte”, vi visste inte att hon redan hade fått corona. Och sedan blev pappa sjuk.

Förlorade båda föräldrarna

Hanna och Fehime Altinsu insjuknade i covid-19, och barnen som hade umgåtts nära föräldrarna satte sig själva i karantän. Hanna Altinsu fördes senare till sjukhus där bröderna fick besöka honom.

– Att se honom, dag för dag, bli sämre och förlora honom på det här sättet. Han tog av sig masken, han orkade inte mer. Det var jättejobbigt, säger Daniel Altinsu.

I april förlorade bröderna både sin mamma och pappa. De avled med tre veckors mellanrum.

– Deras öde var att inte skiljas åt, de var alltid tillsammans, säger Gabriel Altinsu.

Hör dem berätta sin historia i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet