Gabriel Zaito, Martin Olsson och Mauro Guerrero är elever på Hagabergs folkhögskola som arrangerar en EU-dag tillsammans med Europa direkt-kontoret i Södertälje. Foto: SVT

De vill öka deltagandet i EU-valet – hör elevernas bästa argument

Uppdaterad
Publicerad

Inget intresse för EU-frågor? Tveksam till om du ska rösta i vår? Du är inte ensam. Trots att valdeltagandet ökade i Europaparlamentsvalet 2014 var det ändå runt 40 procent som inte tog sig till valurnan alls.

I EU-valet 2014, ökade valdeltagande i alla länets kommuner utom i Södertälje där valdeltagandet gick ner något, med 0,81 procentenheter och landade på 41,48 procent. Det här vill Hagabergs folkhögskola och Europa direkt-kontoret i Södertälje ändra på. Just nu planerar de en EU-dag på skolan som går av stapeln i början av maj.

– Syftet är att ge eleverna mer kunskap och att man går och röstar, säger Rebecka Rydblad, projektledare EU direkt Södertälje.

EU-valet 2019

De bemöter vanliga argument för att låta bli

Efter EU-valet 2009 frågade SOM-institutet vid Göteborgs universitet de som inte röstade varför de inte gjort det.

Svaren kunde kategoriseras i fem kategorier, och vi bad elever på Hagabergs folkhögskola, samt projektledaren på Europa direkt i Södertälje bemöta de vanligaste anledningarna.

Se deras bästa argument i klippet.

Fakta

Efter EU-valet 2009 frågade SOM-institutet de som lät bli att rösta, varför?

De vanligaste svaren kunde delas in i fem huvudgrupper:

1) Lågt intresse (34 procent)

2) Otillräckliga kunskaper om EU (29 procent)

3) Förhinder på valdagen (sjuk, bortrest eller dylikt)  (28 procent)

4) Ogillar EU (11 procent)

5) Valet är oviktigt (5 procent)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet