Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En del av bevisningen är bilder från en övervakningskamera som fångade mördaren på elcykel bara sekunder efter mordet. Hör om händelseförloppet i videon. Foto: SVT, Blåljusbilder, Polisen

41-åring utan gängkoppling sköts i Ronna – nu döms 19-årig man för mordet

Uppdaterad
Publicerad

Domen efter mordet på 41-åringen i Södertälje, som ska ha skjutits av misstag under den blodiga gängkonflikten hösten 2022, har fallit. Nu döms skytten till fängelse i nio år och sex månader.

Totalt är det 13 personer som varit åtalade misstänkta för att på olika sätt vara delaktiga i det uppmärksammade fallet. Nu döms fyra av dessa, där ibland skytten som döms till fängelse i nio år och sex månader för bland annat mord. Även en 26-årig man döms till fängelse i sju år och fyra månader för grovt vapenbrott.

Det är över 15 månader sedan 41-åringen blev mördad under en promenad på väg från Karlhov till Ronna. Med sig på promenaden hade han sin vän, som flydde kulorna upp i skogen och klarade sig.

Våldsspiralen i Södertälje

Gärningsmannen, som färdades på en elcykel vid mordet, antas ha tagit fel på person då 41-åringen och hans vän inte hade något att göra med gängvåldet. Enligt åklagaren ska den åtalade skytten ha velat hämnas för ett mord dagen innan.

Åldern avgörande för straffet

En aspekt som är central i fallet är om skytten var 17 eller 18 år vid mordet. Den dömda mannen menar själv att han var 17 år, vilket också är den folkbokförda siffran. Åklagaren har dock menat att var äldre än 18 och att han därför skulle kunna dömas till livstid.

Den medicinska undersökning som gjorts av mannen kunde inte med säkerhet säga att han var 18 år eller äldre.

Rätten gör nu också bedömningen att även om det framstår som sannolikt att han var äldre än vad folkbokföringen ger vid handen så kan det inte anses utrett. “Det föreligger därför förbud” mot att döma honom till livstids fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsspiralen i Södertälje

Mer i ämnet