Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen, som då bodde i USA, ska ha haft kontakt med två av kaparna och Saudiarabiska regeringstjänstemän innan terrorattacken. Foto: TT/San Diego union tribune

40-åring i Södertälje tros ha nyckelroll i terrorutredningen – ska ha tagit kapare till flyglektioner

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern i Södertälje spelar en nyckelroll när anhöriga och överlevande nu stämmer Saudiarabien för terrorattentatet den 11 september. 20 år efter händelsen kallas mannen till Södertälje tingsrätt för vittnesförhör.

Enligt amerikanska utredningar ska mannen ha umgåtts både med två av kaparna bakom Pentagon-attacken och med saudiska regeringstjänstemän innan dådet inträffade. Han ska bland annat ha hjälpt kaparna ansöka till flygskolor.

Via mannens juridiska ombud skriver han till SVT att han mår dåligt över att nu dras in i en rättsprocess kring terrordådet:

”Svårigheter med ett sådant vittnesmål uppstår redan mot bakgrund av tiden som förflutit och situationen försvåras därtill av PTSD. Därtill känner han en ökad påfrestning över att på nytt tvingas tillbaka till frågor kring en attack han fördömt, inte varit del av, men samtidigt lidit mycket skada till följd av.”

Mannen är inte misstänkt för brott utan ska endast vittna om sina iakttagelser.

Saudiarabien nekar till anklagelser

Saudiarabiens inblandning i terrorattacken har diskuterats länge men kungadömet har nekat till anklagelserna och bland annat understrukit att de har samarbetat med USA i kampen mot terrorismen. Inte heller de amerikanska utredningarna har visat att Saudiarabien har stöttat terroristerna.

I videon reder SVT ut hur mannen i Södertälje hamnade mitt i terrorutredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska 11 september-vittnet

Mer i ämnet