Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Södertälje tingsrätt blir nu skådeplats för efterdyningarna av 11 september-attackerna mot USA. ”Mycket intressant att se vad som kan komma ur det här”, säger terrorforskaren. Foto: Maja Flygt/SVT

Man i Södertälje ska höras om terrorattacken den 11 september

Uppdaterad
Publicerad

En man i Södertälje har kallats som vittne i ett amerikanskt civilmål som rör terrorattackerna mot USA i september 2001.

– Det är ett helt unikt fall i Sverige att någon hörs om 11 september-dådet, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Mannen i Södertälje är kallad att under ed vittna om personer med koppling till attacken mot USA:s försvarshögkvarter Pentagon, som var en del av 11 september-dådet 2001. Han bodde då i USA.

Vittnesförhöret har skjutits upp flera gånger eftersom tingsrätten har haft svårt att få tag i mannen och kalla honom till rätten. Men det ska genomföras så ”fort som möjligt”, enligt domaren i målet.

Hör mer om det ovanliga förhöret i videon ovan.

Eftersom både Sverige och USA har undertecknat 1970 års Haagkonvention om bevisupptagning i utlandet så kan förhöret i det amerikanska målet genomföras på svensk mark.

Det är ett civilrättsligt mål, alltså inte ett brottmål. Ingen ska i slutändan dömas för ett brott utan i det här fallet handlar det om krav på skadestånd.

De som står bakom målet är representanter för och anhöriga till de 2 977 personer som omkom i 11 september-attackerna.

Det är bland annat staten Saudiarabien som krävs på pengar. Saudiarabien har hela tiden nekat till inblandning i terrordådet.

Källor: regeringen.se, expressen.se, tingsrättshandlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Svenska 11 september-vittnet

Mer i ämnet