I maj möttes politikerna av protester från Älgbostads vänner inför beslutet om bostäder intill Yngerns strand vid Hökmossbadet. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Beslutet: Nej till nya bostäder vid Hökmossbadet

Publicerad

En av Nykvarns mest omstridda bostadsfrågor har fått en ny vändning. Detaljplanen, som bland annat innefattar nya bostäder vid Hökmossbadet, hävs nu av mark- och miljödomstolen.

Planerna på att bygga ett 50-tal nya bostäder i närheten av Hökmossbadet i Nykvarns kommun har rört upp känslor i flera år. Trots flera namninsamlingar och protester så klubbades en detaljplan igenom i maj.

Men beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen och på måndagen meddelades deras dom. Det blir inga nya bostäder.

Inte visat att annan mark kunnat användas

Enligt domen får marken, som bedöms vara bruklig jordbruksmark, bara bebyggas om det kan främja viktiga samhällsintressen – som att bygga bostäder där det finns behov eller om det är den enda möjliga marken att bygga på.

Kommunstyrelsens ordförande i Nykvarn, Bob Wållberg (NP), är kritisk till motiveringen.

– Jag tycker det är märkligt att man anför sig att det här är jordbruksmark, mig veterligen har inte den marken brukats på 20 års tid, säger han.

Trots att det i detaljplanen ingick att bygga fler bostäder och att skapa ett friluftsområde kring Hökmossbadet, vilket uppfyller det första kravet, så menar mark- och miljödomstolen att kommunen inte kunnat visa att det inte går att bygga någon annanstans.

”Det som vi har kämpat för”

Några som kämpat mot planerna är föreningen Älgbostads vänner. Det var dock inte just deras överklagan som ledde till att detaljplanen hävdes. Mark- och miljödomstolen kräver nämligen att överklagan görs av en miljöorganisation eller någon som är direkt berörd av bygget, exempelvis en granne.

– Vår överklagan gilldes inte men vi hoppas och tror att vi gjort avtryck på de andra som överklagat. Slutresultatet är ändå precis det som vi har kämpat för, säger Åke Andersson från föreningen Älgbostads vänner.

Kommer ni att överklaga beslutet?

– Här har vi lagt ner massa tid, kraft och pengar så det här var ju tråkigt. Nu ska förvaltningen gå igenom detaljerna innan vi bestämmer hur vi ska gå vidare, säger Bob Wållberg.

Men det är ingen vild gissning att tro att ni kommer överklaga?

– Nej, det borde luta åt ett överklagande.

Så här såg det ut när de protesterade utanför kommunhuset inför att beslutet skulle klubbas igenom.

Konflikten Älgbostad

Konflikten om byggplanerna vid Hökmossbadet och bakom byggnaden älgbostad har pågått länge. Sammanlagt har kommunen haft sex öppna möten om planerna. Se mer om detaljplanen på Nykvarns hemsida.

Redan 2015 rörde frågan om ett nytt bostadsområdet vid Älgbostad intill Hökmossbadet upp känslor. Kommunen bjöd först in olika privata aktörer för en markanvisningstävling. Men det blev livliga diskussioner om området, bland annat från medborgare, och kommunen valde att avsluta processen för att övergå till ett mer traditionellt detaljplansarbete.

Moderaten Anders Wallenberg lämnar partiet i protest mot en dold idéskiss av det planerade bostadsområdet.

I de fortsatta planerna för området följer protesterna. Föreningen Älgbostads vänner skriver på sin Facebooksida att de till exempel fick ihop 954 namnunderskrifter mot byggplanerna år 2016.

I december 2019 tas förslaget om en ny detaljplan till granskning upp på kommunstyrelsens möte. Det innefattar bland annat 50 bostäder och utveckling av badanläggnigen. Nykvarnspartiet, Moderaterna och Socialdemokraterna röstar för förslaget och Sverigedemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet röstade nej. Centerpartiets representant deltog inte i omröstningen på grund av jäv.

Inför kommunfullmäktiges sammanträde i maj 2020 samlades Älgbostads vänner för att protestera mot beslutet men majoritetspartierna klubbade igenom detaljplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.