Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ibland vaknar hon mitt i natten eller väldigt tidigt på morgon och grubblar över varför hon inte får bli svensk medborgare. Hör Diana Baghdo i videon. Foto: Klara Klintbo Skilje

Diana Baghdo hyllas som integrationsföredöme – men får inget medborgarskap

Publicerad

Hennes korta bana från flykting till byggchef har lyfts fram som ett exempel på lyckad integration. Men att nå hela vägen och bli svensk medborgare har visat sig bli en utdragen process.

– Jag har nästan tappat hoppet om att få medborgarskap, säger Diana Baghdo.

2013 kom Diana Baghdo till Sverige från Syrien och tre år senare bossade hon på bygget av Södertäljes nya sjukhus. Men när Diana ville ta steget fullt ut och bli svensk medborgare kom problemen. Och nu har det gått över tre år sedan hon först ansökte om medborgarskap.

– I Sverige är det ju inga särskilda krav för att bli medborgare, men jag kan ändå känna mig orättvist behandlad, säger hon.

Hör henne och mer om hennes fall i klippet ovan.

Migrationsverket: ”Kan handla om otur”

Migrationsverket kan i nuläget inte kommentera det enskilda fallet men Mats Rosenqvist som är ansvarig sektionschef menar att en lång väntetid kan bero på olika saker.

Han beskriver att medborgarskapsansökningar sorteras in i två fack: ett snabbspår med lättbedömda fall och ett där fallen studeras närmare. De svårare fallen kan exempelvis röra grunden till varför man befinner sig i Sverige, säkerhetsbedömningar eller så behöver ansökan kompletteras. Men så finns en ytterligare kategori också.

– Det kan handla om otur, en liten detalj som gör att man dessvärre hamnar långt bak i kön, säger Mats Rosenqvist.

Efter att SVT ställt frågor om Diana Baghdo till Migrationsverket har hon nu tilldelats en handläggare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.