Foto: TT/Polisens förundersökning

Sköt vargen i Sjundareviret – frias

Uppdaterad
Publicerad

Den 75-årige man som sköt en vargtik i Sjundareviret för tre år sen frias från misstankarna gällande grovt jaktbrott.

– Han är naturligtvis väldigt lättad och glad och det är inte att undra på för inte bara han utan hela hans familj har fått lida i flera år. Det har varit väldigt pressande för min klient, så jag hoppas att det får ett slut nu, säger 75-åringens försvarsadvokat Wodek Kleinwichs.

Mannen som i september 2015 sköt vargtiken i Sjundareviret, mellan Gnesta och Södertälje frias helt från misstankarna gällande grovt jaktbrott.

Försvarssidans linje har hela tiden varit att den 75-årige mannen handlat inom lagens gränser. Mannen har erkänt att han dödade tiken, men menar att han gjorde det för att skydda sin hund. Han beklagar vad som hänt, men menar att han inte hade kunnat handla på ett annat sätt.

Åklagaren Christer B Jarlås har å andra sidan ansett att jakt har bedrivits och hänvisar till sms-konversationer, där skytten bland annat gratulerats av vänner i området.

Skotthålen stödjer berättelsen

Tingsrätten anser att den av ”åklagaren åberopade utredningen, bland annat en stor mängd sms- och e-postmeddelanden, inte är tillräcklig för att det ska anses ställt utom varje rimligt tvivel att mannen olovligen jagat varg under den i åtalet angivna tidsperioden”.

Rätten tror på mannens berättelse om att vargen påbörjat ett angrepp:

– När han själv berättar om händelsen så beskriver han ett angrepp mot hans hund och det finns inget i utredningen som motsäger det i det här målet. Snarare finns det en utredning som stöder hans berättelse, genom utsagor från personer från länsstyrelsen som var på plats och besiktigade vargen efteråt där de i obduktionsprotokoll utreder de skotthål i vargen och som vinner stöd i mannens berättelse – att det gick till så som han har berättat, säger rättens ordförande Dan Isaksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargarna i Sjundareviret

Mer i ämnet