Man döms till två års fängelse för våldtäkt mot barn i Nykvarn

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern döms till två års fängelse för att ha haft oralsex med en 13-årig flicka vid Björkestaskolan i Nykvarn. Enligt tingsrätten har mannen haft en likgiltig inställning till flickans ålder och därför gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn.

Händelsen ägde rum natten till söndagen den 19 maj och mannen greps tidigt på morgonen, misstänkt för våldtäkt mot barn.

Mannen har suttit frihetsberövad sedan dess och åtal väcktes i början av juli. Åklagaren sa då att man likställer kränkningen som jämförlig med ett fullbordat samlag. En bedömning som tingsrätten delar.

Döms till över två års fängelse

Södertälje tingsrätt dömer nu mannen till två år och två månaders fängelse och han ska betala 115 000 kronor i skadestånd till flickan.

Emma Olsson, kammaråklagare

– Tingsrätten har författat en väl motiverad dom. Den som står i begrepp att genomföra ett samlag eller en annan liknande sexuell handling måste försäkra sig om vilken ålder den andra personen har, och tingsrätten konstaterar att den tilltalade inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att verkligen förvissa sig om hur gammal den här flickan var, säger Emma Olsson, kammaråklagare.

Utvisning avslås

Åklagaren yrkade även att mannen skulle utvisas, men det avslår tingsrätten.

– Jag respekterar tingsrättens motivering i den delen. De har kommit fram till att det inte förelåg synnerliga skäl för utvisning med bakgrund av att han har vistats i Sverige i fem år och att han har permanent uppehållstillstånd, säger Emma Olsson.

Mannens advokat ser inga skäl till utvisning.

– Vad gäller utvisningen så var det högst väntat då han har permanent uppehållstillstånd i Sverige, anlände i Sverige då han precis fyllt 16 år och bott här i över 5 år. Utöver det har han hela sin närmsta familj i Sverige. Det fanns således inga skäl för en utvisning så det förvånade mig att det ens fanns ett sådant yrkande från åklagarkammaren, skriver advokat Rebecka Abeditary i en kommentar till SVT Nyheter Södertälje.

Mannen nekar till brott då han menar att händelsen skett under samförstånd och att han förstått det som att flickan var 17 år gammal.

– Då vi precis fått domen idag har vi inte hunnit gå igenom den inför ett eventuellt överklagade, skriver advokat Rebecka Abeditary.

Mannen döms även för olaga förföljelse av en annan målsägande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer