Tingsrätten såldes 2016 då ett par lokala entreprenörer klev in. Enligt DN är bolagets huvudman misstänkt för brott. Han omnämns också i en polisrapport, som dock har fått mycket kritik. Foto: SVT

Domstolens hyra går till person misstänkt för inblandning i Södertäljenätverket

Uppdaterad
Publicerad

Domstolsverket betalar varje år miljoner kronor i hyra för Södertälje tingsrätts lokaler, vars ägare har koppling till organiserad brottslighet, enligt Dagens Nyheter.

Domstolsverket, som ansvarar för alla domstolars lokaler i Sverige, har betalat ut minst 45 miljoner kronor i hyra de senaste sju åren, visar fakturor som DN har tagit del av.

Tidningens uppgifter bygger bland annat på oberoende källor inom rättsväsendet och kommunen samt en hemlig rapport från Polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Utreds för omfattande ekobrott

Huvudägaren i koncernen som hyr ut tingsrättens lokaler är inte dömd för något brott, men utreds just nu för omfattande ekonomisk brottslighet i den så kallade fastighetshärvan. En utredning som pågått i snart tre år och där åtal väntas först framåt våren.

Harald Pleijel, fastighetsdirektör vid Domstolsverket, säger till DN att myndigheten inte vet om fastighetsägaren är kriminell eller har kopplingar till kriminella nätverk.

– Däremot hör vi rykten och det är såklart besvärande för oss.

Kritiserad rapport

Rapporten som anges som en av källorna i DN:s granskning har tidigare varit uppe för diskussion. Den har kritiserats från flera håll då den varit dåligt underbyggd. Bland annat har det funnits intern kritik inom polisen. Rapporten har också JO-anmälts av personer som är med i rapporten.

Polisforskaren Stefan Holgersson har tidigare sagt till SVT att det finns en risk att rapporten pekar ut människor som inte har något med kriminalitet att göra.

Domstolsverket har under en längre period försökt hitta andra lösningar utan att lyckas, något som SVT tidigare har berättat, se mer om detta i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Södertälje tingsrätt är högst prioriterat av alla domstolar i landet” sa Fredrik Rönneke tidigare chef på Domstolsverket till SVT i slutet på 2022. Foto: Aida Arslanovic/Rosanna Lindén/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.