Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Södertälje tingsrätt är högst prioriterat av alla domstolar i landet” säger Fredrik Rönneke på Domstolsverket. Ändå står projektet still just nu. Foto: Aida Arslanovic/Rosanna Lindén/SVT

Trots kända säkerhetsbrister i Södertälje tingsrätt – nu försenas bygget ytterligare

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetsbristerna i Södertälje tingsrätt har länge varit kända – och det har planerats för bättre rustade lokaler i över ett decennium. Men nu kan SVT Nyheter Södertälje avslöja att projektet stött på patrull – och stannat av helt.

– Tyvärr rår inte vi över situationen, vi är bara hyresgäster, säger Fredrik Rönneke, chef på Domstolsverket.

Redan i samband med dubbelmordet i Ronna och våldssvågen som följde därefter, så har lokalerna pekats ut som undermåliga och rätten har tvingats flytta en hel del förhandlingar till Stockholm. Huvudanledningarna är att det saknas säkerhetssalar samt att de trånga allmänna ytorna gör att brottsmisstänkta transporteras samma väg som allmänheten.

Prio ett i landet

– Södertälje är vår mest prioriterade tingsrätt just nu. Södertälje har en annan typ av brottslighet sett till riket i stort. Det är ofta betydligt fler som besöker förhandlingarna vilket ställer helt andra krav på både säkerhet och logistik, säger Fredrik Rönneke.

Ritningarna för ombyggnationen har varit klara en längre tid. Och enligt Domstolsverket, som ansvarar för alla domstolars lokaler i Sverige, beräknas bygget kosta 100 miljoner kronor. Men, nu har projektet stoppats och det finns en risk att man behöver börja från ruta ett – igen.

Anledningen är att Domstolsverket inte själva äger fastigheten, vilket man inte får enligt lag, utan sitter helt i händerna på privata fastighetsägare.

Hör Fredrik Rönneke, chef på Domstolsverket, visa runt och berätta varför tingsrätten behöver byggas om i klippet ovan.

Tidigare var planen att bygga en helt ny tingsrätt intill nya polishuset i Södertälje – men när parterna inte kom överens om prislappen skiftades fokus till den nuvarande fastigheten i Södertälje centrum. Planen de senaste två åren är att bygga ut glappet mellan tingsrättsbyggnaden och gamla polishuset. Där vill man bygga nya förhandlingssalar, säkerhetssalar och större allmänna ytor. Men nu är det oklart om projektet går att fullfölja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer