Boel Godner (S) ”Vi hade varit förvånade om det hade gett några effekter” Foto: SVT

Boel Godner (S) om den nya ebo-lagen: ”Vi ser inte någon större skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade lagen om eget boende, ebo-lagen, ändrades förra sommaren till att asylsökande inte får flytta till utsatta områden utpekade av kommunen, om de vill ha dagersättning.

Lagen ändrades 1 juli i fjol med hopp om att hjälpa integrationen och minska segregationen. Migrationsverket ser inte tydlig effekt av den nya ebo-lagen i landet, och det inkluderar även Södertälje. Siffror från Migrationsverket visar att mellan datumen 1 juli 2020 – 20 januari 2021 så fick totalt 27 st personer avslag till dagersättning i Södertälje på grund av att de bosatt sig i de utsatta områdena.

– Jag har inte sett några större effekter av den nya lagen. Vi sa redan innan man införde det nya systemet att man inte kan undanta vissa områden och förvänta sig några effekter, säger Boel Godner (S) kommunstyrelsen ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Debatten om EBO

Mer i ämnet